Prevenția este foarte importantă, și anume vaccinarea, pentru că este la îndemână, avem schema națională de vaccinare și este gratuit vaccinul
Tusea convulsivă, cunoscută și sub numele de pertussis, este o infecție respiratorie extrem de contagioasă. Această infecție afectează în principal sugarii și copiii mici, dar poate apărea și la adolescenți și adulți.
Tusea convulsivă este caracterizată prin episoade severe de tuse, urmate de o respirație zgomotoasă. Deși vaccinarea a redus semnificativ incidența acestei boli, cazurile de pertussis continuă să apară în rândul populației nevaccinate sau incomplet vaccinate.
Dr. Gina Anica, medic primar pediatru, șefa Secției Pediatrie din cadrul Spitalul Județean de Urgență Buzău, explică de ce apare, care sunt simptomele, în ce constă tratamentul și cum putem preveni tusea convulsivă.
De ce apare tusea convulsivă și care sunt simptomele?
Dr. Gina Anica: „Tusea convulsivă, sau tusea măgărească, cum mai este numită, este o boală extrem de contagioasă determinată de o bacterie, bordetella pertussis. Această boală este prevenibilă prin vaccinare, cei mai afectați fiind copiii nevaccinați. Transmiterea bolii se face în momentul tusei, prin transmiterea aerosolilor către persoanele sănătoase, și se localizează la nivelul căilor respiratorii superioare inițial, (nas, gură, gât), apoi coboară pulmonar. Ca și perioadă de incubație, este undeva la 10-20 de zile, până la manifestarea bolii. În primă fază, este faza catarală cu debutul tip viroză, subfebrilitatea, tuse rară, secreții nazale. Partea cea mai grea este partea de tuse paroxistică, care apare undeva la 2 săptămâni de la debutul bolii, și constă în acele episoade de tuse spastică, tuse emetizantă, tuse care sufocă copilul, mai ales noaptea. În cazul sugarilor, se produc episoade de apnee, copilul practic tușește până varsă. Aceasta este manifestarea tipică a tusei convulsive. Persoanele cu risc de manifestare a formelor urâte de boală sunt nou-născuții, sugarii mici și copiii care sunt nevaccinați, sau au schema de vaccinare incompletă.”
Cum putem ști că este vorba despre tuse convulsivă. Ce analize se pot face și care este tratamentul?
Dr. Gina Anica: „În primul rând, caracterul clinic al tusei, ca și probe de laborator în primele 14 zile de la debutul simptomatologiei, se face exudat naso-faringian iar după 14 zile, sunt anticorpii recoltați din sânge. Ca și tratament, fiind o boală determinată de o bacterie, este cel cu antibiotic, cu eficiență maximă în prima săptămână de boală, dar cea mai importantă este prevenția. Este foarte important, pentru că acum începe colectivitatea și sunt copiii mai mari, frații mai mari care pot îmbolnăvi sugarii, ei fiind cu riscul cel mai mare de manifestare a acestei boli și de a face complicațiile cele mai nedorite: convulsii, crize de apnee sau chiar deces.
Prevenția este foarte importantă, și anume vaccinarea, pentru că este la îndemână, avem schema națională de vaccinare. Sunt mai multe doze de administrat, la 2 luni, la 4 și 6 luni, la 24 de luni și până la 7 ani, apoi, pe parcursul vieții, se mai pot face rapeluri. Totodată, pentru a proteja nou-născuții și sugarii mici, la gravidele în ultimul trimestru de sarcină, se recomandă o doză de vaccin antipertusiss. Acest vaccin se poate face împreună cu celelalte tipuri de vaccin (antihepatitic, hemofilus, tetanos, difterie), este în schema națională de vaccinare și este gratuit. Putem preveni manifestarea formelor urâte de boală, pentru că dacă ești vaccinat, nu înseamnă că nu faci boala, dar faci o formă ușoară de boală.”
Există cazuri de tuse convulsivă, la acest moment, în SJU Buzău?
Dr. Gina Anica: „Da, există destul de multe cazuri, sunt multe suspiciuni, destul de multe s-au confirmat, mai ales în rândul sugarilor, iar acești sugari au necesitat internare.”
Adriana Bunilă