Consiliul Judeţean Buzău
Spitalul Județean de Urgență Buzău

Fumatul este interzis !

În incinta Spitalului Județean de Urgență Buzău, inclusiv în curtea interioară a acestuia, FUMATUL ESTE INTERZIS CU DESĂVÂRȘIRE !

Legea nr. 15/2016 privind modificarea și completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun

„Fumatul este interzis complet în spațiile publice închise, la muncă și la locurile de joacă.”

În consecință, fumatul este INTERZIS COMPLET în unitățile sanitare.

„[Prin] spațiu public închis se înțelege orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este delimitat de cel puțin doi pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent."

„[Prin] spațiu închis de la locul de muncă se înțelege orice spațiu care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este delimitat de cel puțin doi pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, aflat într-un loc de muncă, astfel cum este definit în Legea nr. 319/2006 - privind protecția și securitatea muncii."

În funcție de a câta abatere este, SANCȚIUNILE APLICABILE PERSOANELOR JURIDICE (spitalul) pentru faptele de mai sus vor fi următoarele:
  • la prima abatere - amendă de 5.000 de lei
  • la a doua abatere - amendă de 10.000 de lei, la care se va adăuga suspendarea activității până la remedierea situației care a dus la aplicarea acestei sancțiuni complementare;
  • la a treia abatere - amendă de 15.000 de lei, la care se va adăuga închiderea unității.

SANCȚIUNEA VALABILĂ PENTRU CONSUMUL DE TUTUN ÎN UNITĂȚILE SANITARE PENTRU PERSOANELE FIZICE (PACIENȚI, APARȚINĂTORI, PERSONALUL ANGAJAT, ETC.), VA CONSTA ÎN AMENZI CUPRINSE ÎNTRE 100 ȘI 500 DE LEI CONFORM LEGII NR. 349/2002 PENTRU PREVENIREA ȘI COMBATEREA EFECTELOR CONSUMULUI PRODUSELOR DIN TUTUN.


Ziua Națională fără Tutun, marcată în fiecare an în a 3-a zi de joi a lunii noiembrie, oferă cadrul informării și sensibilizării populației cu privire la riscurile generate de consumul de tutun, precum și a populației nefumătoare cu privire la riscurile la care se supune prin inhalarea fumului de țigară – așa numitul „fumat pasiv”, alături de încurajarea acesteia din urmă de a-și solicita dreptul la un aer fără fum de țigară, prin respectarea prevederilor legale în vigoare.

Consiliere pentru renunțarea la fumat

Fumatul Ucide !!!

Programul Național Stop Fumat, un program al Ministerului Sănătății, a luat ființă în 2007 și este coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.

Programul Național Stop Fumat include:
  • consiliere privind renunțarea la fumat;
  • Tel Verde Stop Fumat: 0800 878 673 (08008STOPFUMAT) apelabil GRATUIT din toate rețelele;
  • accesul la medicamente gratuite, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății și care se aplică în toate țările civilizate ale lumii.

Pentru a intra în program, pacienții trebuie să afle unde este cel mai apropiat medic specialist. Pentru aceasta poate suna la Tel Verde: 0800 878 673, pe Facebook ori să acceseze harta din pagina de internet a programului stopfumat.eu.

Apoi se adresează medicului specialist tabacolog și/sau specialistului psiholog și solicită o programare.

Sus