Consiliul Judeţean Buzău
Spitalul Județean de Urgență Buzău

Ceaiuri pentru răceală și gripă

Răcelile trec de regulă de la sine, fără să fie nevoie de prezența la medic. Netratate corespunzător în primele faze, ele pot evolua însă spre afecțiuni respiratorii mai grave, precum laringită, faringită, sinuzită, bronșită sau chiar pneumonie.

Îmbolnăvirile aparatului respirator sunt mai frecvente la copii și vârstnici și la cei cu imunitate scăzută. Apar în mod deosebit în sezonul rece, când aerul este încărcat cu diverși patogeni, cauzatori de infecții virale sau gripă.

Există peste 200 de tulpini de virusuri gripale de tip A, B și C care se transmit prin aer sau prin contact direct. Primele simptome ale unei răceli sunt tusea seacă, dureri sau usturime în gât, înroșirea mucoasei faringiene. Antibioticele sunt indicate doar în suprainfecțiile bacteriene care pot degenera dintr-o răceală banală. Persoanele bine alimentate, sănătoase în general, se pot trata cu remedii naturiste, care au efecte mai blânde, comparativ cu medicamentele sintetice.

Ceaiurile, siropurile și vitaminele sunt cele mai utilizate în acest sens. Se folosesc plante cu efecte neurosedative și antiinflamatoare - pentru calmarea durerilor -, emoliente, expectorante, sudorifice și antitusive. În primele zile de la instalarea răcelii sau gripei, se recomandă o dietă ușoară, bogată în lichide (ceaiuri, supe calde, sucuri de legume și fructe).

Lichidele trebuie consumate calde, nu fierbinți, pentru a nu irita gâtul.

  • ceai din flori de tei și soc – câte 2 lingurițe la 1 cană de apă clocotită; se administrează 2-3 căni/zi;
  • ceai de busuioc cu miere – se beau 4-5 căni în faza de debut, câte 1 cană din oră în oră; se adaugă mentă dacă apare febră; se pot face și inhalații cu busuioc;
  • ceai din soc, tei, mentă, flori de nalbă mare și măceșe;
  • ceai de tei, salvie și eucalipt;
  • ceai de soc, mușețel, tei, cimbrișor, și sovârf, rădăcină de cerențel și scorțișoară, cu miere;
  • ceai de soc, tei, ținatură, păpădie, scoarță de salcie, conuri de hamei;
  • ceai de mușețel, lumânărică, porumbar, scoarță de salcie, tei și soc – ajută în infecții gripale. În ceaiurile recomandate mai sus, se poate adăuga și câte 1 linguriță de scorțișoară și cuișoare, măcinate sub formă de pulbere, pentru a mări efectul antivirotic.

Se pot administra de asemenea siropuri și tincturi din extracte din plante cu proprietăți expectorante, antiinflamatoare, bronholitice și mucolitice. Echinaceea este foarte utilă, deoarece are o acțiune antibiotică naturală. Se poate folosi sub formă de tinctură sau comprimate.

Compartiment Relații Publice,
Adriana Bunilă
Sus