Consiliul Judeţean Buzău
Spitalul Județean de Urgență Buzău

Apendicita la copii: primele simptome la care părinții trebuie să fie atenți

Apendicita este o urgență abdominală ce trebuie depistată cât mai repede și tratată chirurgical, altfel putând să ducă la complicații severe și chiar la deces. În cazul copiilor, simptomele apendicitei sunt mai greu de identificat, mai ales dacă apare la o vârstă mică, la care medicul nu poate comunica foarte bine cu pacientul.

Care sunt cauzele apendicitei acute la copii? Ce manifestări prezintă, care sunt simptomele și care este tratamentul? Despre toate acestea aflăm de la dr. Laura Dragomir, medic primar chirurgie și ortopedie infantilă, șef secție Chirurgie Infantilă în cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău.

Care sunt cauzele apendicitei la copii? Care trebuie să fie acțiunile medicului la examinarea copilului cu suspiciuni de apendicită?

Dr. Laura Dragomir: „Apendicele este un diverticul digestiv situat la nivel ileo-cecal. Incidența bolii este de 1/60 copii, este foarte rară la copilul sub 1 an și rară la copilul până în 3 ani, nivelul maxim de incidență 6-10 ani. La copilul mic, din cauza lipsei de cooperare, diagnosticul poate fi dificil. Cauzele apendicitei sunt: blocarea interiorului apendicelui cu mucus, paraziți, coproliți sau răsucirea apendicului în jurul său. Procesul inflamației este cauzat de obstrucția lumenului cu iritația și infecția care afectează peretele apendicelui și organele învecinate, bacteriile încep să crească rapid.”

Care sunt principalele simptome și semne clinice?

Dr. Laura Dragomir: „Primele simptome și semne sunt durerea abdominală localizată în partea dreapta jos sau periombilical sau în epigastru, durere care se intensifică la efort fizic sau la tuse, greață, vărsături, apetit scăzut, febră, constipație sau diaree. La copii, tabloul clinic este prezent în 60 la sută din cazuri. Pentru a pune diagnosticul, avem nevoie de un istoric al semnelor și simptomelor, examinarea abdomenului, evaluarea durerii, teste de laborator și examene radiologice (ecografie abdominală sau CT abdominal).”

Care sunt complicațiile apendicitei netratate?

Dr. Laura Dragomir: „Complicațiile apendicitei netratate: o anexă iritată se poate transforma într-o anexă infectată, care se sparge și duce la peritonită. Netratată, peritonita are o evoluție fatală pentru pacient.”

În majoritatea cazurilor, tratamentul apendicitei acute constă in îndepărtarea chirurgicală a apendicelui inflamat, operatie numită apendicectomie. Aceasta procedură poate fi efectuată prin mai multe metode.

Aș dori să ne vorbiți puțin despre tratament.

Dr. Laura Dragomir: „Tratamentul este chirurgical și sunt două metode de abordare: deschis sau laparoscopic. Tipul de intervenție depinde de antecedentele medicale și de severitatea bolii. Părinții trebuie să informeze medicul dacă copilul are alergii sau dacă ia medicamente pentru o boală cronică.”

Compartiment Relații Publice,
Adriana Bunilă
Sus