Asistență religioasă, spirituală și confesională
Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei
Protopopiatul Buzău II
Parohia: Capela Spitalului Județean de Urgență Buzău „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon și Sfântul Ierarh Nectarie"
Capela Spitalului Județean de Urgență Buzău, cu hramul Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, iar din 29 noiembrie 2012 conform temeiului 6991 al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei și al Sfântului Ierarh Nectaie Taumaturgul, se află în municipiul Buzău, în cartierul Micro 14, în incinta Spitalului Județean de Urgență Buzău, Bd. Stadionului, nr. 7, ca mijloc de transport public se poate ajunge cu autobuzele 7, 8, 5 și 4.
Din istoria Bisericii Ortodoxe Române reiese că asistența socială și filantropică a fost în grija ei. La sfârșitul secolului XIX Episcopia Buzăului se îngrijea de Spitalul Gârlași. Anul 1989 aduce reînnodarea acestei tradiții sănătoase.
În acest context, ședinta permanenței Episcopiei Buzăului și Vrancei din data de 12 iulie 1993, cu temeiul 1662, va înainta Secretariatului de Stat pentru culte hotărârea de înființare a Capelei Sfântul Mare Mucenic Pantelimon din incinta Spitalului Județean Buzău, începând cu data de 1 iulie 1993. Răspunsul primit este afirmativ, având temeiul 4516/30 august 1993. În baza acestor hotărâri și temeiuri sus amintite, s-a amenajat în holul central al Direcției această Capelă. Capela a funcționat până în aprilie 1998, când s-a mutat în corpul de Policlinică, într-un salon, unde s-a putut amenaja mai aproape de tradiția Bisericii acest spatiu. A funcționat în acest loc până la data de 7 mai 2005, când s-a oficiat slujba de târnosire a Capelei.
Piatra de temelie a Capelei s-a pus la 26 mai 2002 de Preasfințitul Părinte Episcop Epifanie al Buzăului și Vrancei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, cu participarea la acest eveniment a cadrelor medicale, pacienți și credincioși din oraș și împrejurimi.
Hramul Capelei este Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, având ca zi de pomenire 27 iulie și Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul, având ca zi de pomenire 9 noiembrie.
Ca o mângâiere pentru pacienții din spital, pelerini și închinători, la data de 23 mai 2005, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Epifanie, am primit, de la Mânăstirea Ciolanu, o părticică din moaștele Ocrotitorului nostru spiritual. Aceste Sfinte moaște, după cum reiese din actul de donație al Mânăstirii, au fost dăruite de Episcopul Chesarie al Buzăului, Mânăstirii Ciolanu.
Târnosirea Bisericii s-a facut la data de 7 mai 2005. Pictura este executată în tehnica fresco.
Capela este înzestrată cu toate obiectele de cult necesare desfășurării Sfintelor Slujbe. Mobilierul este din lemn de stejar sculptat, aplicat doar pelicule de lac transparent. Nu deținem obiecte de valoare deosebită ori patrimoniu național.
Biserica are și o casă de prăznuire, pe care o folosim la hramuri și sărbători mari în scopuri social - filantropice.
Desfășurăm activități pastoral-misionare zilnic, vizitarea pacienților, asigurarea de asistență religioasă (spovedit, împărtășit, citit rugăciuni, discuții cu pacienții și aparținătorii lor). De asemenea, în posturi, mers cu botezul, Sfânta Icoană, dus Sfânta Pască la patul pacientului, de sărbători pachete pacienților.
Ne ocupăm de înmormântarea decedaților - cazuri sociale.
Preot slujitor,
Georgel-Ioan Marin
Spitalul Județean de Urgență Buzău colaborează cu:
- Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea
- Biserica Creștină Baptistă
În cazul în care în spital sunt internați pacienți aparținând diverselor religii sau confesiuni și solicită consiliere/asistență moral religioasă, aceasta va fi acordată de un reprezentant al acestora.
Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea
Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea consideră că are un rol special în răspândirea mesajului lui Isus Hristos în întreaga lume, fiind prezentă în 216 din cele 237 de țări recunoscute de către Națiunile Unite, publicând prin cele peste 60 de edituri, materiale în 947 de limbi și dialecte. Convingerile adventiștilor de ziua a șaptea sunt profund înrădăcinate în învățătura Sfintelor Scripturi. Toate aspectele mărturisirii lor de credință sunt întemeiate pe Sfânta Scriptură și sunt rodul cercetării profunde a acesteia cu rugăciune stăruitoare și sub călăuzirea Duhului Sfânt.