Consiliul Judeţean Buzău
Spitalul Județean de Urgență Buzău

SJU Buzău a fost inclus în Programul Naţional Stomacare

Programul Național Stomacare este un program de educare și informare în vederea îngrijirii stomelor și a creșterii calității vieții pacientului operat de cancer de colon, care are ca scop pregătirea asistentelor pentru a oferi o îngrijire specializată și corectă acestor pacienți.

Debutul Programului a avut loc pe 22-23 februarie 2019, cu un training de specializare în stomaterapie pentru 80 de asistenți medicali din întreaga țară. Astfel, au fost puse bazele Boardului Specialistilor în Stomaterapie, primul pas spre a defini standardele îngrijirii acestei afecțiuni.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău a încheiat contract de colaborare pentru includerea în acest program. În data de 24.09.2019, a avut loc primul curs la care au participat 27 de asistenţi medicali din spital şi asistenţi medicali de la Crucea Alb Galbenă - filiala Buzău. De asemenea, 60 de pacienţi vor beneficia de kit de îngrijire şi materiale pentru consiliere.

Ce ne oferă Programul Stomacare?

Educare și informare – asupra cancerului colorectal și îngrijirii stomei, adresate:

  • Medicilor de familie
  • Medicilor specialiști
  • Asociațiilor de pacienți și firmelor de îngrijire la domiciliu
  • Pacienților și aparținătorilor
- Primul Studiu de Viață asupra Pacientului Stomizat;
- Primul Ghid de Bune Practici în Stomaterapie;
- Prima platformă online de educare și informare – www.stomaterapie.ro;
- Traininguri locale continue în unitățile partenere;
- Consiliere directă telefonică la numărul de telefon: 031 433 61 33;
- Acțiuni de notorietate a și prevenție a afecțiunii.

Prin intermediul acestei inițiative de educare a cadrelor medicale în stomaterapie, se poate contura șansa pacienților operați de cancer de colon, la îngrijire la nivelul standardelor internaționale. Demersul informațional și educațional se desfășoară în contextul în care în România nu există specializarea de stomaterapeut, în timp ce, la nivelul Uniunii Europene, această specializare este întâlnită în peste 20 de țări.

Numărul cazurilor de cancer de colon înregistrate în România s-a triplat în ultimii 25 de ani, ajungându-se ca în fiecare an să fie operați de cancer colorectal aproximativ 10.000 de pacienți noi. Astfel, cancerul colorectal se află pe locul 2 ca incidență în rândul cancerelor la bărbați și pe locul 3 la femei, conform datelor INSP.

Prin acest proiect, se doreşte îmbunătăţirea calităţii vieții pacientului stomizat din România. În sprijinul pacienților a fost introdus și un număr de telefon, la capătul căruia este un specialist în stomaterapie, în intervalul orar 9:00 - 17:30, de luni până vineri - (031 433 6133).

Compartiment Relații Publice,
Adriana Bunilă

Galerie

SJU Buzău a fost inclus în Programul Naţional Stomacare
SJU Buzău a fost inclus în Programul Naţional Stomacare
SJU Buzău a fost inclus în Programul Naţional Stomacare
SJU Buzău a fost inclus în Programul Naţional Stomacare
Sus