Consiliul Judeţean Buzău
Spitalul Județean de Urgență Buzău

Top 5 vitamine esențiale pentru organism

Indiferent de anotimp, organismul are nevoie de minerale și vitamine, ce joacă un rol important în menținerea sănătății. În cazul în care una dintre acestea lipsește, în organism se va crea un dezechilibru și pot apărea fie stări de rău, fie probleme grave de sănătate.

Pe timpul verii, organismul trebuie permanent hidratat și ajutat să reziste temperaturilor caniculare. Din acest motiv, legumele și fructele au multiple funcții, hidratând și oferind vitaminele și mineralele necesare. Iată câteva vitamine esențiale fiecăruia dintre noi.

Vitamina „A” vă scapă de pielea uscată și de acnee

Vitamina A veghează asupra sănătății ochilor, are rol important în formarea oaselor, dinților și acționează ca antioxidant împotriva radicalilor liberi. Cine are pielea sau părul uscat, suferă de insomnie, oboseală, sinuzită, răceli sau acnee, este important să asigure organismului un aport de vitamina A. Fie se poate apela la suplimente, fie direct la alimente bogate în vitamina A, precum: fructe de culoare verde și galben, legume sau ficatul animalelor.

Complexul de vitamine B „luptă” cu depresia

Complexul B ajută la menținerea sănătății sistemului nervos, a pielii și ochilor, a tonusului muscular și a tractului gastro-intestinal. De asemenea, vitaminele din complexul B sunt implicate în procesul de producere a energiei, luptă cu depresia și anxietatea. Carența vitaminelor B se poate preveni dacă se consumă constant drojdie de bere, întrucât aceasta conține toate vitaminele din complexul B.

Vitamina „D” menține dinții, inima și oasele sănătoase

Vitamina D are rol esențial în absorbția calciului și fosforului, fiind necesară în creșterea și dezvoltarea oaselor și dinților. Previne osteoporoza, crește imunitatea, menține buna funcționare a inimii și tonusul general. Este suficientă o expunere la soare de minimum 15 minute pe zi pentru a asimila vitamina D. Aceasta previne și riscul apariției cancerului, a bolilor coronariene și arteriale, diabetul tip 1.

Lipsa vitaminei E duce la sterilitate

Carența de vitamina E afectează globulele roșii din sânge, poate duce la sterilitate (atât la bărbați, cât și la femei) sau la avort spontan. Necesarul zilnic poate fi asigurat din alimentație, principalele surse de vitamina E fiind: avocado, uleiul vegetal, măslinele, soia, floarea-soarelui, rapița, porumbul, dar poate fi luată și din alune, cereale integrale, lapte, germeni de grâu, păpădie sau urzică.

Coenzima Q10 are efecte antiîmbătrânire

Coenzima Q10 este o substanță liposolubilă, având caracteristici de vitamină. Q10 oferă energie organismului, ajută circulația, stimulează sistemul imunitar și are efecte antiîmbătrânire. Carența coenzimei Q10 poate duce la diabet, distrofie musculară sau probleme dentare. Suplimentele se recomandă persoanelor cu alergii, astm sau boli respiratorii, afecțiuni cardiovasculare, candidoză, dar și celor cu Alzheimer ori schizofrenie. Principalele surse sunt: macroul, sardinele, somonul, carnea de vită, alunele sau spanacul.

Sursa: Farmacia Ta

Compartiment Relații Publice,
Adriana Bunilă
Sus