Controalele medicale periodice au rolul de a preveni afecțiuni extrem de grave cu ajutorul unor mijloace simple. Concret, acestea pot depista orice schimbare fizică, pot descoperi modificări patologice, prin analize de laborator.
De exemplu se pot descoperi o serie de boli precum hipertensiunea arterială, un cancer în stadiul incipient, o afecțiune endocrină, boli care nu prezintă manifestări evidente, nu sunt însoțite de dureri, dar care pot pune viața în pericol dacă nu sunt diagnosticate de timpuriu și mai ales dacă nu sunt tratate corespunzător.
Controlul la medicul de familie
Examenul fizic anual, în cabinetul medicului de familie, începe cu o discuție generală despre starea pacientului, regimul său alimentar, despre somn, efortul fizic desfășurat, antecedentele personale, precum anumite afecțiuni și alergii.
Tot acum medicul va observa și starea psihică a pacientului, va observa prezența sau absența unei depresii.
Medicul de familie va înregistra greutatea, temperatura și va măsura tensiunea arterială. Ulterior, va examina gâtul - ochii, nasul, faringele, cavitatea bucală, tiroidă, diferite grupuri ganglionare. Urmează examenul toracic, care urmărește starea de sănătate a inimii și a plămânilor.
Analize de sânge
Medicul de familie va recomanda anual anumite analize de sânge, pentru a putea monitoriza starea de sănătate a pacientului. Cele mai utilizate sunt: VSH-ul, hemoleucograma, glicemia, colesterolul și trigliceridele, transaminazele, ureea, creatinina și analiza urinei.
Hemoleucograma este o analiză care oferă informații despre celulele specifice ale sângelui. De exemplu, hematiile (globulele roșii) scad în cazul unor anemii și cresc în cazul unor boli pulmonare, cardiovasculare, boli renale sau hepatice.
Leucocitele (celulele albe), au rol în apărarea organismului; ele cresc în cazul unor infecții, leucemii, boli inflamatorii și scad în cazul bolilor hepatice sau leucemiilor.
Trombocitele participă la hemostaza (oprirea sângerării) și valorile normale sunt de 150.000-400.000/mm2. Creșterea lor este asociată cu tromboza, infecții, inflamații, cancere sau leucemii. Scăderea lor predispune la hemoragii.
VSH-ul crește în infecții acute și cronice, în boli hepatice sau renale, în afecțiuni inflamatorii, cancere, boli de sânge. Glicemia crește în cazul diabetului zaharat. Pentru investigarea ficatului se determină transaminazele (GOT sau ASAT și GPT sau ALAT), care cresc de zeci și sute de ori în maladiile hepatice.
Analize în funcţie de vârstă
- După 40 de ani se recomandă anual un EKG (electrocardiograma), un examen oftalmologic cu determinarea tensiunii oculare, iar pentru femei, o mamografie.
- După 50 de ani, este importantă depistarea precoce a cancerului de colon, fiind indicată colonoscopia. Pentru bărbați se recomandă supravegherea prostatei, care se face prin: determinarea antigenului specific PSA, examinare prin tușeu rectal și ecografie.
- După 60 de ani, femeile trebuie să facă o măsurare a densității osoase, instrument important în combaterea osteoporozei.
- La medicul stomatolog sunt indicate două controale pe an, indiferent de vârstă.
- Orice femeie care și-a început viața sexuală trebuie să efectueze anual, în cabinetul medicului ginecolog, testul Babeș-Papanicolau.
Sursa: Sfatul Medicului.ro
Adriana Bunilă