Consiliul Judeţean Buzău
Spitalul Județean de Urgență Buzău

Pregătirea organismului pentru toamnă

Un sistem imunitar slăbit lasă organismul vulnerabil la aproape orice tip de boală şi în mod deosebit la cele infecţioase. Atunci când apar modificările climaterice caracteristice toamnei, virusurile atacă mult mai frecvent organismul şi mai ales pe cale respiratorie, provocând diverse afectări de la uşoare la potenţial grave.

Deşi sistemul imunitar recunoaşte virusurile pe care le-a mai întâlnit şi combătut înainte, nu va reuşi acelaşi lucru cu un virus nou sau unul vechi care a suferit anumite mutaţii. Sistemul imunitar echilibrat va proteja organismul, dar cel slăbit din cauza alimentaţiei necorespunzătoare, stresului sau a medicamentelor, nu va fi la fel de viguros.

Iată câteva sfaturi practice care te ajută să te menții sănătoasă în anotimpul care va începe în curând să-și facă simțită prezență

  • Hidratează-te şi mănâncă de câteva ori pe zi fructe, zarzavaturi şi verdeţuri
  • Utilizarea a mai multe porţii zilnice de fructe, zarzavaturi şi verdeţuri ne poate feri de scăderea imunităţii şi de deteriorarea celulară deoarece vitaminele, mineralele şi ceilalţi fitonutrienti sunt mult mai eficienţi pentru înlăturarea radicalilor liberi când sunt introduşi cu regularitate. Un stil de viaţă sănătos şi mese bogate în vitamine şi minerale pot menţine corpul hrănit şi hidratat mult timp.
  • Consumă alimente cu proprietăţi probiotice
  • Acestea sunt esenţiale pentru menţinerea sănătăţii şi vigorii florei intestinale bune. Când flora intestinală normală are un bun mediu de hrănire, imunitatea creşte şi totodată diminuează considerabil şansa ca alţi germeni patogeni să găsească poarta de intrare prin sistemul digestiv.
  • Include o cantitate zilnică optimă de vitamina C

Suntem cu toţii conştienţi de faptul că vitamina C este asociată cu prevenirea răcelilor şi virozelor. Şi din acest motiv, unele fructe sau sucurile lor presate la rece şi bogate în vitamina C naturală sunt foarte importante, trebuind consumate zilnic.

Şi vitamina E este „cruţată” cu ajutorul vitaminei C adusă constant în alimentaţie! Vitamina E, şi ea cu proprietăţi antioxidante, ajută la încetinirea semnelor de îmbătrânire, consolidând în acelaşi timp celulele organismului care lupta împotriva infecţiilor. În condiţiile unui aport optim de vitamina C, Vitamina E devine o armă suplimentară.

Mănâncă fructe şi legume organice

Alimentaţia săracă în nutrienţi este o cauză comună a răspunsului imunitar slăbit. Fructele şi legumele organice conţin sute de compuşi fitochimici mai puţin contaminaţi decât suratele lor provenite din agricultură convenţională, fapt ce oferă multe beneficii preventive pentru sănătate. Gestionarea stresului, consumul de alimente curate şi sănătoase, efectuarea de exerciţii fizice moderate şi odihnă suficientă vor contribui mult la susţinerea unui sistem imunitar puternic şi la celule sănătoase.

Sistemul imunitar are un rol important în organism şi de aceea el trebuie menţinut cât mai în formă. O bună soluţie pentru un organism puternic şi sănătos este alimentaţia corespunzătoare, alcătuită din nutrienţii necesari, vitamine şi minerale.

 

Sursa: Sfatul Medicului.ro

Compartiment Relații Publice,
Adriana Bunilă
Sus