Consiliul Judeţean Buzău
Spitalul Județean de Urgență Buzău

Mâncaţi mai des afine - întârzie îmbătrânirea creierului!

Afinele, se află pe primele locuri în topul fructelor cu cea mai mare concentraţie de antioxidanţi, compuşi care combat îmbătrânirea prematură şi boli grave precum cancerul. Fac parte de asemenea din categoria alimentelor care ajută la conservarea sănătăţii şi tinereţii creierului.

Departamentul de Agricultură al SUA a testat 24 de tipuri de fructe proaspete, 23 de legume, 16 plante şi mirodenii, 10 tipuri de nuci şi 4 tipuri de fructe uscate. Dintre toate, afinele au demonstrat cea mai mare capacitate antioxidantă. Dr. James Joseph, şeful de cercetări de la Laboratorul de Neuroştiinţe din cadrul Universităţii Tufts a numit afinele „fructele creierului” datorită efectelor neuroprotectoare remarcabile pe care acestea le au.

Dr. Joseph a demonstrat în premieră că un regim alimentar bogat în fructe şi legume poate inversa procesul îmbătrânirii.

Alimentele folosite (echivalentul a 50 de grame de afine, spanac sau căpşuni pe zi) au capacitatea de a regresa unele disfuncţii neuronale şi comportamentale asociate cu vârsta. Un studiu realizat pe persoane cu vârsta medie de 76 de ani a arătat că un consum zilnic de afine (30 ml de suc concentrat pe zi) timp de 12 săptămâni, a dus la obţinerea unor rezultate mai bune la testele cognitive. Afinele au îmbunătăţit fluxul sangvin la nivel cerebral şi memoria de lucru. Cercetătorii susţin că afinele pot încetini sau chiar amâna declanşarea altor probleme cognitive cauzate de vârstă.

Efectele neuroprotectoare se datorează în mare parte compuşilor antioxidanţi şi antiinflamatori din afine care scad riscul de stres oxidativ de la nivelul celulelor nervoase:

  • Antocianini
  • Acizi hidroxinamici
  • Acizi hidroxibenzoici
  • Flavonoli
  • Compuşi fenolici

Dr. Ann Kulze recomandă 100 gr afine pe zi, proaspete, congelate sau uscate.

Surse bibliografice:

  • WEB MD, Eat Smart for a Healtier Brain
  • The World’s Healthiest Food, Blueberries
  • Life extension magazine, Blueberries.
Compartiment Relații Publice,
Adriana Bunilă
Sus