Interviu cu dr. Ghionea Denisa-Maria, medic specialist Med. Internă, S.J.U. Buzau
Helicobacter Pylori, adesea prescurtată H. Pylori, este o bacterie care infectează stomacul și intestinul subțire. Este una dintre cele mai răspândite infecții la om. Intrăm în cabinetul de medicină internă pentru a afla mai multe amănunte despre această bacterie. O avem alături de noi pe doamna doctor Ghionea Denisa-Maria, medic specialist Medicină Internă în cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău.
Ce este Helicobacter Pylori?
Dr. Ghionea Denisa-Maria: ,, Helicobacter pylori este o bacterie gram negativă , cu o prevalență pe plan mondial de aproximativ 50%, mai crescută în țările cu standard economic scăzut, determinând gastrită la toți subiecții infectați.”
Ce simptome prezintă persoanele care au această bacterie?
Dr. Ghionea Denisa-Maria: ,,Tabloul clinic al infecției cu Helicobacter pylori este variabil. Majoritatea pacienților sunt asimptomatici, iar dacă apar simptome, acestea sunt de tip dispeptic, adică durere epigastrică, disconfort în etajul abdominal superior, greață, balonare, senzație de plenitudine precoce.”
Cum se transmite Helicobacter pylori?
Dr. Ghionea Denisa-Maria: ,,Rezervorul de infecție este populația generală, transmiterea infecției este în principal pe cale fecal-orală, dar și oral-orală, infectarea făcându-se preponderent în copilarie. Factorii de risc pentru infecție sunt condițiile socio-economice precare, lipsa unei surse de apă potabilă sau persoane infectate în familie.”
Ce complicații pot să apară dacă infecția nu este tratată la timp?
Dr. Ghionea Denisa-Maria: ,,Infectia cu Helicobacter pylori determină gastrita la toți pacienții, indiferent dacă aceștia sunt simptomatici sau nu. Alte complicații posibile: boala ulceroasă (cu atât mai mult în cazul pacienților consumatori de AINS, având un risc crescut de a prezenta hemoragie digestivă superioară), adenocarcinom gastric și limfom MALT, Helicobacter pylori fiind considerat oncogen de grad 1. Conform studiilor recente, se pare că se asociază cu creșterea riscului de apariție a cancerului colo-rectal.”
Cum se pune diagnosticul?
Dr. Ghionea Denisa-Maria: „Diagnosticul se face prin metode directe și metode indirecte. Metodele directe presupun endoscopie digestivă superioară cu biopsie gastrică și examen histopatologic, având avantajul de a evidenția și modificările induse de Helicobacter la nivelul mucoasei gastrice (gastrita, metaplazie, adenocarcinom) și metode indirecte care evidențiază infecția prin testarea unor produse biologice (sânge, fecale, salivă, teste respiratorii). Le amintim pe cele mai utilizate: test serologic cu determinarea anticorpilor anti Helicobacter pylori (prezintă dezavantajul persistenței îndelungate a anticorpilor în ser chiar după eradicarea infecției) sau antigen fecal Helicobacter pylori.”
Câți pacienti aveți diagnosticați cu Helicobacter pylori în secția de Med. Internă?
Dr. Ghionea Denisa-Maria: ,,Aproximativ 40 % dintre pacienții cu sindrom dispeptic au avut test pozitiv pentru Helicobacter pylori.”
Câteva sfaturi de prevenție?
Dr. Ghionea Denisa-Maria: ,,Prevenția se realizează prin măsuri de igienă generală: spală-te pe mâini frecvent, în special înainte de masă și după folosirea toaletei;consumă doar apa potabilă; spală bine fructele și legumele crude; evită să împarți cu alte persoane tacâmuri, pahare, periuțe de dinți, gumă de mestecat; acces la apă curentă și canalizare.”
Adriana Bunilă