Consiliul Judeţean Buzău
Spitalul Județean de Urgență Buzău

Hidratarea - cât, cum și de ce e bine să ne hidratăm ?

Corpul tău depinde de apă ca să poată să supravieţuiască, aceasta constituie mai mult de jumătate din greutatea ta corporală şi fiecare celulă din organism are nevoie de apă pentru a funcţiona corect, pentru a-şi menţine temperatura, pentru a elimina toxinele şi a transporta nutrienţii.

Semne că bei prea puţină apă:
  • Urinări rare sau absente, sau urina închisă la culoare
  • Gura uscată şi senzaţie de sete
  • Oboseală şi somnolenţă
  • Dureri de cap, confuzie, ameţeli

Aceste semne nu trebuie să apară în mod normal, când apar înseamnă că deja eşti deshidratat aşa că trebuie prevenită apariţia lor prin consumul de apă frecvent.

De câtă apă avem nevoie?

Recomandările variază, între 1,5 l şi 2,5 l pe zi pentru o persoană de greutate medie fără efort fizic intens sau fără să fie supusă unor condiţii de temperatură crescută, ar trebui să fie suficient, cam 6-8 pahare pe zi. Din păcate puţină lume ajunge să bea atât, şi nu sunt conştienţi de beneficiile acesteia.

Persoanele care au nevoie de un nivel mai mare de hidratare sunt cei care fac exerciţii fizice intense, care sunt bolnavi, persoane cu condiţii medicale care cer o hidratare crescută. Persoanele în vârstă prezintă de asemenea un risc crescut de deshidratare pentru că odată cu vârsta creierul nu mai percepe deshidratarea şi nu trimite semnale de sete organismului.

Dacă crezi că nu te hidratezi suficient sau vrei să ştii dacă eşti hidratat , cel mai simplu mod de a afla e prin urină, dacă aceasta are o culoare deschisă, aproape transparentă, nu trebuie să îţi faci probleme că nu consumi suficientă apă.

Cum să previi deshidratarea?

E bine să ai mereu la tine o sticlă de apă, aşa o să îţi fie mai la îndemână să consumi apă şi sigur nu o să uiţi să te hidratezi. Dacă nu îţi place să consumi apă simplă, încearcă să o faci mai gustoasă adăugând felii de lămâie, portocale sau grapefruit.

Dacă plănuiești să faci efort fizic nu uita să te hidratezi, astfel o să ai mai multă forţă şi nu o să te simţi obosit după primele minute. Hidratarea insuficientă poate duce la oboseală prematură a muşchilor, crampe musculare şi reduce puterea de coordonare. Dacă eşti deshidratat corpul tău nu o să poată scădea temperatura corpului în timpul efortului fizic ceea ce duce la extenuare şi în cazuri extreme la accidente vasculare cerebrale provocate de căldură.

Începe şi termină ziua cu un pahar de apă!

Dacă simţi că eşti obosit, adormit, te doare capul, consumă prima dată apă, nu te grăbi la ceaşca de cafea sau la pastile pentru dureri de cap, cel mai frecvent aceste semne sunt din cauza deshidratării şi multă lume ignoră această cauză!

Sus