Ghimbirul este o plantă utilizată atât în alimentaţie, cât şi în medicina tradiţională. În ceea ce priveşte aportul condimentar în alimentaţie, acesta are rolul de a face mâncarea mai uşoară şi mai uşor digerabilă. Este revigorant, vasodilatator, are un efect de liniştire şi ajută la conservarea sănătăţii scalpului, combate mătreaţa.
Cele mai importante beneficii ale ghimbirului sunt:
- Stimulant digestiv. Ghimbirul stimulează procesul de eliberare a bilei, ajută digestia, reduce balonarea şi combate crampele abdominale. Efectele ghimbirului asupra tranzitului intestinal depind de cantitatea consumată: în cantitate mică, ghimbirul este laxativ, consumat în cantitate mai mare, are efect antidiareic.
- Ghimbirul este un energizant puternic. O cană de ceai de ghimbir zilnic poate fi o alternativă sănătoasă consumului de cafea.
- Ceaiul de ghimbir este un imunizant natural. Ajută la recuperarea organismului după episoade de răceală şi de febră prin eliminarea toxinelor acumulate în organism favorizând transpiraţia. De asemenea, calmează tusea şi alte afecţiuni ale căilor respiratorii, fiind recomandat şi pacienţilor care suferă de astm bronşic. Are şi un bun efect imunizant, datorită cantităţii mari de antioxidanţi.
- Pe lângă aceste proprietăţi imunizante, ceaiul de ghimbir scade tensiunea. Având un efect relaxant asupra vaselor de sânge ce înconjoară muschii şi facilitând circulaţia sanguină în corp, ceaiul de ghimbir previne formarea cheagurilor şi ajută la transportul oxigenului şi a substanţelor nutritive către toate organele din corp.
- Ghimbirul îmbunătăţeşte circulaţia sanguină. Nenumărate studii au condus la această concluzie benefică pentru persoanele care au probleme circulatorii. Consumul de ghimbir îmbunătăţeşte circulaţia periferică şi are efect vasodilatator puternic care împiedică formarea cheagurilor de sânge.
- Antiinflamator şi antireumatic. Ghimbirul reduce inflmaţiile articulaţiilor, fiind util în artrita reumtoidă. După ce depuneţi efort fizic, o infuzie din ceai de ghimbir vă poate salva de apariţia febrei musculare, a durerilor de încheieturi. În cazul entorselor sau luxaţiilor, compresele cu ghimbir fac minuni.
Ghimbirul poate fi consumat proaspăt, crud, sub formă de condiment alimentar, în supe, salate sau prăjituri, sau marinat în miere, saramură şi oţet. Indiferent de starea în care îl consumaţi, fie sub formă de condiment sau sub formă de ceai, ghimbirul vă va energiza organismul şi vă va oferi efectele benefice pentru sănătate fiind un aliat de nepreţuit al sistemului imunitar!
Sursa: Dona Info
Adriana Bunilă