Enterocolita este o afecțiune a tractului digestiv, din ce în ce mai frecventă, atât la adulți, cât și la copii. Aceasta este o afecțiune provocată în principal de bacterii, ciuperci sau virusuri și se transmite pe cale virală. Se manifestă în general prin diaree, vomă și crampe abdominale.
Deși de obicei nu este severă, ea poate avea însă repercusiuni grave la sugari sau bătrâni, deoarece produce deshidratare severă și dezechilibre electrolitice.
Principalele simptome
Enterocolita debutează în general brusc și se manifestă prin greață și vomă. De cele mai multe ori, apar și crampele intestinale, care sunt foarte puternice, iar uneori sunt însoțite de diaree. În cazuri rare, diareea este însoțită de urme de sânge și mucus.
Durerile musculare, balonarea, febra și starea generală de rău, care uneori se manifestă prin oboseală extremă, sunt alte simptome ale enterocolitei. Episoadele de vomă și diaree sunt frecvente și pot duce la deshidratare severă, de aceea provoacă stări de slăbiciune și epuizare.
Cum se transmite enterocolita
Enterocolita se transmite atât pe cale virală, cât și prin ingerarea de alimente infectate. Infecția se transmite de la o persoană la alta dacă aceasta a contractat infecția și nu s-a spălat pe mâini.
Enterocolita se poate face și din cauza apei, de exemplu prin înotul într-o piscină contaminată de materii fecale eliminate de o persoană infectată.
De asemenea, infecția se poate contracta și în urma contactului cu animale purtătoare ale microorganismului infecțios.
Diagnosticarea enterocolitei
În general, se diagnostichează în funcție de simptome. Dacă acestea sunt severe și durează peste 48 de ore se examinează o mostră de materii fecale pentru a stabili prezența bacteriilor, a virusurilor sau a paraziților.
În cazul în care simptomele persistă câteva zile, se poate face o analiză a intestinului gros cu ajutorul unei colonoscopii, pentru a vedea dacă este vorba despre afecțiuni mai grave, precum colita ulcerativă.
Cum se previne enterocolita
Pentru că se transmite de la o persoană la alta, prima metodă de prevenție este spălarea pe mâini după fiecare scaun.
În ceea ce privește infecțiile transmise pe cale alimentară este indicat ca produsele pe care le gătești să fie preparate termic corespunzător.
La sugari, o modalitate simplă de prevenire o reprezintă alăptarea, însă mama trebuie să aibă grijă la alimentație. Totodată, este indicat să acorde o atenție sporită și apei consumate, care trebuie să provină din sursă sigură, necontaminată. În cazul în care nu este posibil, apa se fierbe și se răcește.
Tratamentul enterocolitei
În primul rând se bea foarte multă apă pentru a corecta pierderea de lichid. Se recomandă consumul de lichide fără zahăr, apa plată sau zeama de orez. Utilă este și consumarea de săruri de rehidratare, care se găsesc în farmacii.
Pentru calmarea durerilor abdominale se pot utiliza antispastice (numai la recomandarea medicului), aplicații de căldură pe abdomen.
De asemenea, se recomandă un regim alimentar adecvat, bazat pe orez fiert, brânză proaspătă, supă de zarzavat strecurată, carne fiartă.
Sunt excluse legumele și fructele crude, lactatele și prăjelile. Regimul trebuie menținut 2 - 3 zile după dispariția simptomelor.
Sursa: SfatulMedicului.ro Enterocolita: Simptome și tratament eficient
Adriana Bunilă