Una dintre cele mai răspândite legume, dovleacul este bogat în antioxidanţi şi vitamine. Este sărac în calorii şi conţine vitamina A, flavonoizi polifenolici şi caroten din abundenţă.
Previne cancerul de colon şi reglează glicemia
Dovleacul are un conţinut bogat în fibre alimentare, ce protejează mucoasa colonului, precum şi vitamina A, care oferă o bună protecţie antioxidantă.
Persoanele care suferă de diabet se vor vindeca mult mai repede dacă includ în dietă supe sau mâncăruri cu dovleac crud.
Un remediu dovedit pentru reglarea nivelului zahărului în sânge se obţine prin fierberea a 30 g de seminţe curăţate, la foc mic, timp de o oră, în 500 ml de apă. Zeama obţinută se consumă în două etape: prima porţie se bea dimineaţa (pe stomacul gol), iar a doua, seara, înainte de culcare. Tratamentul trebuie urmat câte trei zile pe săptămână, un interval de două luni.
Ţine tensiunea sub control şi previne bolile de inimă
Dovleacul are un conţinut foarte mare de betacaroten, o substanţă care are grijă de sănătatea sistemului nervos şi de cea a pielii.
Cel de-al doilea „ingredient” important pe care îl conţine dovleacul este potasiul. Acest mineral vă energizează şi ţine tensiunea sub control. În plus, conţinutul bogat în fibre asigură buna funcţionare a digestiei şi previne apariţia bolilor cardiovasculare, a asteniei, cât şi a cancerului.
Şi seminţele de dovleac sunt un remediu excelent în afecţiuni ale vezicii urinare şi ale prostatei, prin conţinutul ridicat de zinc.
Vă scapă de insomnie
Dacă vi se întâmplă des să nu puteţi dormi noaptea, un pahar cu suc de dovleac e cel mai bun remediu. Toate soiurile de dovleac au efecte uşor sedative asupra sistemului nervos şi sunt recomandate în dieta astenicilor. Prin consumul a 50 g de seminţe prăjite pe zi se asigură doza zilnică necesară de magneziu.
Ajută la slăbit
100 g de dovleac conţin doar 30 de calorii, deci este un aliment bun în cura de slăbire, cu condiţia să îl pregătiţi dietetic.
Pulpa dovleacului are proprietăţi diuretice, laxative şi sedative. Pentru eliminarea retenţiei de apă, tratamentul durează cinci zile şi, în acest interval, trebuie să consumaţi un terci gros de dovleac, preparat din 1,5-2,5 kg de pulpă care se fierbe în lapte. Leacul se poate aromatiza cu cimbru, miere sau cu tarhon.
Pentru combaterea constipaţiei e foarte eficient piureul de dovleac – se folosesc 500 g de pulpă de dovleac care se fierbe în apă, apoi se pasează. În pastă se adaugă o parte din lichidul în care a fiert dovleacul şi se amestecă.
Protejează inima şi creierul
Datorită cantităţii însemnate de betacaroten (120 mg), de potasiu (230 mg), o cantitate modestă de sodiu (2 mg) şi puţine calorii (13 la 100 g), dovleacul contribuie la protecţia împotriva bolilor de inimă, cancerului şi împotriva disfuncţiilor mentale.
Excelent detoxifiant
Miezul dovleacului conţine o cantitate mare de vitamine A, C şi E, eficiente în cura de detoxificare a organismului. Pentru eliminarea toxinelor, terapia trebuie urmată timp de 10-12 zile. În această perioadă se bea câte un pahar cu 100 ml de suc de dovleac în combinaţie cu ceai de afin.
Sursa: Doctorul zilei
Adriana Bunilă