Consiliul Judeţean Buzău
Spitalul Județean de Urgență Buzău

Despre varicelă: cauze, simptome, tratament și prevenţie

Interviu cu dr. Bogdan Micu, medic şef secţia Boli Infecţioase

Varicela, cunoscută popular sub denumirea de „vărsat de vânt”, este una dintre cele mai frecvente boli ale copilăriei, fiind cauzată de același virus care provoacă apariția Zonei Zoster. Varicela este o boală contagioasă, care necesită tratament corespunzător și care poate fi prevenită, astfel încât să fim protejați pe termen lung.

În cele ce urmează, medicul Bogdan Micu, şeful secţiei de Boli Inefecţioase din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău, oferă mai multe informații despre acest virus: care sunt cauzele care duc la apariția varicelei, cum se transmite, dar și cum se manifestă, care este tratamentul recomandat și cum poate fi prevenită apariția varicelei.

Ce este varicela și din ce cauze apare?

Dr. Bogdan Micu: „Varicela este o boală infecţioasă, cu etiologie virală, dată de virusul varicelo-zosterian. Este o boală care apare preponderant la copil, poate să fie de la câteva luni, până la vârsta adolescenţei. Majoritatea formelor sunt minore, care nu necesită tratament decât simptomatic, dar uneori, în această boală, pot apărea complicaţii şi necesită evaluarea unui medic infecţionist.

Cum se transmite varicela?

Dr. Bogdan Micu: „Varicela este o boală cu transmitere respiratorie. Este extrem de contagioasă, cu contagiozitate în jur de 90%, iar persoanele care prezintă comorbidităţi pot dezvolta o formă medie spre severă a bolii.

Care sunt semnele și simptomele varicelei?

Dr. Bogdan Micu: „Semnele şi simptomele varicelei sunt dintre cele mai simple, adică subfebrilitate, cu erupţie veziculoasă, care, la unii copii, poate să fie limitată. Din păcate, există situaţii în care forma este medie sau severă, cu febră înaltă şi erupţie extinsă, extrem de pruriginoasă şi, în unele cazuri, se poate dezvolta şi o pneumonie dată de însuşi virusul varicelo-zosterian, sau, ca şi complicaţie, poate apărea suprainfecţia bacteriană, care necesită tratament antibiotic, la fel, la recomandarea unui medic infecţionist care evaluează pacientul.

Care este tratamentul pentru varicelă?

Dr. Bogdan Micu: „Tratamentul, în formele uşoare, este cu simptomatice, adică antitermice, pentru că vorbim de febră, care este simptomul cel mai frecvent, mai ales la copii. Se tratează cu antitermice, gen Ibuprofen, Paracetamol, puseele de febră mare chiar şi cu Algocalmin, iar la nivel cutanat se poate administra o mixtură mentolată, asta în formele uşoare de boală. Se poate rezolva problema şi la domiciliu, cazul fiind gestionat împreună cu medicul de familie. Formele medii și severe necesită adresabilitate către specialitatea de Boli Infecţioase care, în această situaţie, se recomandă tratament antiviral cu Acyclovir în doze recomandate pe kilogram/corp. Tratamentul durează 5 zile pentru formele medii, 7-10 zile pentru formele medii spre severe şi severe. Există ceea ce se numeşte pneumonia variceloasă care este o formă de pneumonie cu insuficienţă respiratorie, ea făcând parte de formele de boală severă date de virusul varicelo-zosterian şi o altă complicaţie severă care trebuie evaluată de medicul infecţionist este encefalită variceloasă, care, de asemenea, necesită tratamernt 10-14 zile, în funcţie de situaţie.”

În acest moment, câţi copii cu varicelă sunt internaţi în secţia de Boli Infecţioase a S.J.U. Buzău?

Dr. Bogdan Micu: „Momentan, avem internat un singur copil, dar, în ultimele zece zile, au fost internaţi trei copii, care s-au externat vindecaţi."

Credeţi că eliminarea restricţiilor sanitare - în special că nu se mai poartă mască - a influenţat cumva acest lucru?

Dr. Bogdan Micu: „Cu siguranţă, modalităţile de relaxare ale pandemiei au determinat creșterea numărului de cazuri. În ultimii doi ani, cazurile de varicelă au fost strict localizate în focare, dar acum, cazurile sunt numeroase şi preponderent la copiii de şcoală.

Cum putem preveni varicela?

Dr. Bogdan Micu: „Prevenţia varicelei se poate face prin vaccin. Acesta de numeşte varilix şi se poate administra de la câteva luni până la adolescenţă, chiar şi adultul cu risc poate să îl facă. Vaccinul nu face parte din schema obligatorie a Ministerului Sănătăţii, de aceea, copiii care prezintă comorbidităţi ar fi bine să primească acest vaccine, pentru a preveni formele severe.

Compartiment Relații Publice,
Adriana Bunilă
Sus