CONSILIUL JUDEŢEAN BUZĂU
SPITALUL JUDEȚEAN DE URGENȚĂ BUZĂU

Cum se vindecă organismul tău?

Tu ești unicul responsabil pentru starea ta de sănătate! Alegerile pe care le faci zi de zi îți influențează corpul și capacitatea sa de a se vindeca!

Nu e nici secret și nici magie faptul că organismul se poate vindeca singur. Este un mecanism deținut de corpul nostru, ce îi permite să se vindece și să se regenereze fără ajutorul vreunui medicament. Dar asta nu înseamnă că atunci când ai o răceală sau o afecțiune mai gravă aștepți pur și simplu să te vindeci, fără să faci nimic.

Cu cât știi mai multe despre cum funcționează corpul tău, cu atât vei fi mai capabil de a face alegeri ce îți pot oferi o viață mai lungă și mai ușoară, mai sănătoasă. Alimentația,mișcarea și mediul în care trăiești îți pot afecta sănătatea și capacitatea corpului de a se vindeca.

Cum ți se vindecă organismul?

Nu subestima niciodată puterea organismului tău! Corpul tău este ca o mașinărie complexă, perfect funcțională, bazată pe reacții biochimice ce au loc în mod automat, normal, fără ca tu să te gândești în mod special la fiecare proces. Iată cum se vindecă organismul tău când tu nici nu ești atent.

1. Ficatul se regenerează.

În transplantul de ficat se folosește o simplă grefă de la un donator viu. În câteva luni, grefa se dezvoltă până la dimensiunea normală a unui ficat, iar ficatul donatorului se regenerează până ajunge la dimensiunea inițială. Același proces de regenerare contribuie la vindecarea anumitor afecțiuni ale ficatului, cum ar fi steatoza hepatică, în condițiile în care bolnavul adoptă un stil de viață sănătos cu alimentație echilibrată, odihnă și mișcare.

2. Celulele epiteliale de la nivelul mucoasei gastrice și intestinale se regenerează.

Știai că în stomacul tău se află o cantitate suficientă de acid clorhidric încât să poată dizolva o lamă de ras? Imaginează-ți atunci ce trebuie să îndure celulele intestinului! Prin urmare, pentru a face față, mucoasa stomacului și a întregului tract intestinal se reînnoiește la aproximativ 4-5 zile dacă îi sunt oferite condițiile optime. Atunci când organismul este asaltat de toxinele din alimentație, mucoasa intestinală nu mai are aceeași capacitate de regenerare și poate apărea sindromul intestinului permeabil. Un intestin permeabil permite toxinelor ce ajung în stomac să treacă în sistemul sangvin, răspândindu-le în întregul corp.

3. Genele se regenerează la 2 luni.

Genele protejează ochiul de particulele de praf și au și rol estetic. Dacă le rupi din greșeală, nu îți face griji! Ele încep imediat să se regenereze și în aproximativ 2 luni vor crește la loc. La fel podoaba capilară, care crește aproximativ 1 cm pe lună.

4. Globulele roșii din sânge se reînnoiesc la fiecare 4 luni.

Aproximativ un sfert din toate celulele corpului uman sunt globule roșii. Ele transportă oxigenul către toate țesuturile corpului și contribuie la eliminarea dioxidului de carbon timp de 120 de zile și, pe măsură ce se uzează cele vechi, sunt înlocuite în mod natural cu unele noi.

5. Între 5 și 10% din sistemul tău osos se regenerează în fiecare an.

Deși oasele se opresc din creștere la finalul perioadei de adolescență, osul este un țesut dinamic, se reabsoarbe și se regenerează, schimbându-și constant structura. Oasele conțin aproximativ 99% din cantitatea de calciu din organism, așadar pentru a le menține sănătoase și pentru a le ușura procesul de regenerare, este extrem de important un aport optim de calciu și vitamina D, care facilitează absorbția calciului.

6. Pielea se regenerează la fiecare 27 de zile.

Cel mai mare organ al corpului este compus din apă, săruri minerale, proteine, celule adipoase, colagen, fibre de elastină și glucoză. În condiții optime, pielea se reînnoiește la un interval de aproximativ 27 de zile, iar pentru a susține acest proces, pe lângă o alimentație echilibrată, te ajută foarte mult acizii grași omega 3.

7. Inima se vindecă formând cicatrice.

În urma unui atac de cord, mușchiului cardiac îi trebuie câteva săptămâni pentru a vindeca zona afectată și pentru a forma o cicatrice. Pentru că celulele inimii nu se înnoiesc pur și simplu, există o posibilitate foarte mare ca ea să nu mai poată pompa sângele la fel de bine ca înainte de accident, însă prin schimbarea stilului de viață se poate preveni sau limita apariția unor noi accidente.

8. Corneea se vindecă în 48 de ore.

Cu o îngrijire adecvată este nevoie de doar 48 de ore pentru a repara o zgârietură pe cornee, acea membrană transparentă și protectoare care se găsește în partea de dinainte a ochiului. Chiar și vederea poate fi îmbunătățită printr-o serie de exerciții. Metoda Bates susține că musculatura ochiului poate fi reeducată astfel încât să elibereze tensiunea din interiorul globilor oculari și să favorizeze relaxarea mușchilor. Reeducarea constă în practicarea unor exerciții precum clipirea rapidă, așezarea palmelor pe ochi și focalizarea obiectelor din apropiere sau depărtare, toate efectuate într-o stare relaxată a minții.

9. Când mintea se vindecă, dispare și boala.

Noua Medicină Germană susține că orice boală, inclusiv cancerul, își are originea într-un șoc, o experiență ce provoacă un dezechilibru psihic. Cu cât reușești să depășești trauma psihică mai repede, cu atât boala va dispărea și ea mai curând. Nervul vag, cel care face legătura dintre minte și corp, pornește de la creier și ajunge la: limbă, ochi, urechi, gât (faringe, laringe, esofag), plămâni, inimă, tractul digestiv (stomac, intestine), ficat, pancreas, vezica biliară, rinichi, vezică urinară, uretră, splină, organele reproducătoare (feminine). Nervul vag face parte din sistemul nervos involuntar și comandă procesele inconștiente, cum ar fi menținerea constantă a ritmului cardiac și controlul digestiei alimentelor. Așadar, atunci când nervul vag nu funcționează optim se pot produce mai multe schimbări în organism, și nu neapărat benefice. Râsul, respirația profundă, meditația, yoga, exercițiile fizice, masajul, postul intermitent sau administrarea de probiotice sunt câteva dintre aceste metode. Mai mult, unele dureri pot ascunde suferințe sufletești.

Așadar, organismul tău se autovindecă în fiecare zi. Din păcate, mediul înconjurător nu mai este atât de prietenos ca pe vremuri, iar noi suntem expuși unor factori deloc prietenoși precum toxinele, stresul, mâncarea nesănătoasă și chimicalele din ce în ce mai des folosite în toate sectoarele de activitate, toate făcând mai dificilă misiunea noastră de a fi sănătoși și longevivi. Pentru ca procesul de vindecare să se desfășoare normal, este important să elimini barierele: atât cele fizice, cât și cele psihice!

Sursa
  1. 7 Weird Ways Your Body Can Heal Itself
Compartiment Relații Publice,
Adriana Bunilă
Sus