CONSILIUL JUDEŢEAN BUZĂU
SPITALUL JUDEŢEAN DE URGENŢĂ BUZĂU

Cireşele au proprietăţi anticancerigene, antiinflamatoare şi anti-îmbătrânire

Aceste fructe cărnoase şi dulci au un conţinut caloric scăzut. Sunt în schimb o sursă foarte bună de vitamine şi minerale, fibre, antioxidanţi şi mulţi fitonutrienţi importanţi pentru sănătatea noastră. Culoarea lor roşie este dată de antioxidanţii polifenolici cunoscuţi sub numele de antociani (glicozide). Aceşti pigmenţi (care pot fi şi de culoare albastră) se găsesc în numeroase fructe şi legume, îndeosebi în coajă.

Studiile au arătat că antocianii din cireşe acţionează asemenea medicamentelor antiinflamatoare, prin faptul că blochează acţiunea enzimelor COX1 ŞI COX2. Din acest motiv sunt utile în crizele dureroase de gută, artrită, fibromialgie şi leziuni sportive.

Un alt antioxidant important pe care cireşele îl conţin este melatonina. Aceasta produce efecte calmante asupra neuronilor şi a sistemului nervos. Sunt benefice în stări de iritabilitate, nevroză, dureri de cap şi insomnie.

Proprietăţile anticancerigene ale cireşelor se datorează în mod deosebit unui flavonoid puternic numit quetritină. Aceasta luptă împotriva tuturor celulelor canceroase din corp. Datorită conţinutului de potasiu şi a proprietăţilor antiinflamatoare şi antioxidante, cireşele contribuie la reglarea ritmului cardiac şi a tensiunii arteriale şi ajută la reducerea riscului de boli cardiovasculare.

Deşi sunt foarte sănătoase şi bogate în compuşi benefici, nu trebuie consumate în exces deoarece au o concentraţie ridicată de zahăr.

 

    Surse bibliografice
  1. Nutrition and You, Cherry fruit nutrition facts;
  2. Mercola, The Top six Reasons Why Cherries are Naturally Good for You.

 

Compartiment Relaţii Publice,
Adriana Bunilă

Sus