Consiliul Judeţean Buzău
Spitalul Județean de Urgență Buzău

Cătina, cea mai bună sursă de vitamina C şi betacaroten

Fructele de cătină, acele bobițe portocalii cu gust puternic acrișor, constituie una dintre cele mai bune metode de a-ți întări sistemul imunitar și de a preveni gripa.

Sunt numite și „ginsengul românesc" și sunt bogate în vitamine, minerale, antioxidanți, aminoacizi și acizi grași esențiali.

Cătina conține mai mult betacaroten (forma naturală de vitamina A) decât morcovul și are un puternic efect antitumoral, mulțumită aportului mare de vitamina C.

Compoziția fructelor de cătină

Fructele de cătină sunt un adevărat complex de multivitamine și minerale. În compoziția lor intră:

  • vitaminele A, E, K, F, P precum și complexul de vitamine B (B2, B6, B9)
  • biotina, supranumită drept „vitamina memoriei", mai este cunoscută și sub denumirile de colina, vitamina H sau vitamina B8
  • inozitol sau vitamina B7, cea care în combinație cu biotina formează lecitina
  • minerale precum fosfor, potasiu, magneziu și fier
  • aminoacizii esențiali
  • acizii grași esențiali

Cum poate fi consumată cătina ?

Dacă îți place gustul astringent al cătinei, poți încerca să consumi fructe de cătină și în stare naturală. Majoritatea preferă să o congeleze, să o combine cu miere sau să preseze fructele pentru a obține din ele sucul de cătină.

Dulceața de cătină fără zahăr este foarte acrișoară, dar are beneficii extraordinare. Siropul de cătină fără zahăr poate fi băut după ce l-ai îndulcit cu miere sau sirop de agave, un excelent înlocuitor al zahărului.

Uleiul de cătină este un alt preparat minune obținut din aceste fructe. El este recunoscut pentru capacitatea de a reduce colesterolul râu și pentru potențialul curativ în caz de ulcer gastric, afecțiuni circulatorii și boli hepatice.

Care sunt beneficiile cătinei?

Cătina are un puternic efect antiinflamator, cicatrizant, antibiotic și antitumoral. Atât fructele de cătină, cât și mugurii, frunzele și scoarța, pot fi folosiți pentru prepararea de uleiuri, tincturi sau sirop.

Iată care sunt beneficiile consumului intern:

  • uleiul de cătină este un excelent adjuvant în tratamentul ulcerului gastric și duodenal, diareei, reumatismului, afecțiunilor neuroendocrinologice, circulatorii și hepatice;
  • cătina combate efectele negative ale alcoolismului, stresului, asteniei sau anemiei;
  • poate fi folosită în tratarea bolilor coronariene, hipertensiunii și gingivitei;
  • are efecte benefice în caz de depresie, boala Parkinson, tumori canceroase, diferite tipuri de adenoame (tumori benigne ale glandelor endocrine), afecțiuni bucale, răgușeală, răceală și gripă, faringita, intoxicații și leucemie;
  • poate trata afecțiuni ale ficatului, splinei și rinichilor.

Cătina poate fi folosită și pentru uzul extern, sub formă de ulei, în tratarea afecțiunilor ochilor și ale pielii, de la miopie, glaucom și cataractă, până la alergii, eczeme, hemoroizi, psoriazis sau arsuri solare.

Un alt beneficiu extraordinar este faptul că ține colesterolul sub control, inhibă pofta de mâncare, vitaminizând în același timp organismul.

 

Sursa: Sfatul Medicului.ro

Compartiment Relații Publice,
Adriana Bunilă
Sus