CONSILIUL JUDEŢEAN BUZĂU
SPITALUL JUDEŢEAN DE URGENŢĂ BUZĂU

Cafeaua - 6 beneficii pentru sănătate

Știai că o cană de cafea pe zi îți poate ajuta organismul să combata cancerul și alte boli periculoase? Citește în continuare pentru a descoperi 6 motive pentru care este bine să bei cafea neagră.

Cafeaua este considerată a fi una din cele mai delicioase băuturi din lume. Popularitatea acesteia se datorează aromei sale incredibile și a plusului de energie pe care îl oferă.

Iubitorii de cafea tind să bea cel puțin o cană pe zi, în special dimineața. În fond, datorită proprietăților sale principale, această băutură pe bază de cafeină aprovizionează organismul cu energie.

Cafeaua poate oferi următoarele 6 beneficii pentru sănătate:

 1. Previne declanșarea bolii Parkinson

  Boala Parkinson este o tulburare degenerativă cronică care afectează atât sistemul nervos periferic, cât și sistemul nervos central. Majoritatea pacienților sunt vârstnici, dar oricine poate suferi de boala Parkinson.

  Deși pare greu de crezut, cafeaua poate preveni declanșarea acestei tulburări. Însă moștenirea genetică a consumatorului de cafea este și ea un factor important.

 2. Previne declanșarea bolii Alzheimer

  Această tulburare este similară cu boala Parkinson, fiind de asemenea o tulburare degenerativă care afectează sistemul nervos. Diferența dintre acestea este faptul că boala Alzheimer afectează creierul, scăzând masa acestui organ.

  Cafeaua este, conform mai multor cercetări științifice, o băutură „magică” în ceea ce privește tratarea bolii Alzheimer. Consumul regulat al acesteia ajută organismul să prevină boala Alzheimer și poate combate simptomele timpurii ale demenței.

 3. Previne declanșarea cancerului

  Organismul conține un număr mare de celule cu potențialul de a deveni canceroase. Acestea pot deveni active în corpul anumitor persoane, declanșând cancer la nivelul organului sau al regiunii unde sunt localizate.

  Conform comunității medicale, cafeina din componența cafelei poate preveni diverse forme de cancer, inclusiv pe cel hepatic și cutanat, dar și forme mai letale ale acestei boli, precum cancerul de prostată.

 4. Protejează ficatul

  Printre numeroasele beneficii ale consumului regulat de cafea se numără prevenția cancerului hepatic. Astfel, cafeaua oferă un beneficiu important unuia dintre cele mai importante organe din corpul uman.

  Pe lângă faptul că ne ajută să evităm cancerul hepatic, cafeaua previne declanșarea cirozei, una dintre cele mai frecvente boli care afectează ficatul. În plus, cafeaua fortifică ficatul, menținându-l sănătos.

 5. Curăță cavitatea bucală

  Gura joacă un rol foarte important. Aceasta este responsabilă de ingerarea a 99% din alimentele care circulă prin organism pentru a oferi energie. Însă cavitatea bucală găzduiește și un număr mare de microorganisme care pot cauza infecții și halitoză (respirație urât mirositoare).

  Problema este că aceste microorganisme nu pot fi eliminate complet doar prin spălarea dinților. Din fericire, consumul unei căni de cafea promovează o igienă orală adecvată, eliminând cel mai mare procentaj de bacterii posibil. De asemenea, această boală previne infecțiile gingivale.

  Pentru a profita de toate aceste beneficii, cafeaua pe care o bei ar trebui să fie în totalitate neagră.

 6. Ameliorează durerile musculare

  Acest tip de durere se poate declanșa din cauza mai multor factori. Unul dintre aceștia este suprasolicitarea corpului, ce crește producția de acid lactic. Două căni de cafea pe zi pot reduce frecvența durerilor musculare cu până la 40%, drept pentru care este indicat să bei această băutură în mod regulat.

 

Sursa: Doza de sănătate

 

Compartiment Relații Publice
Adriana Bunilă
Sus