Consiliul Judeţean Buzău
Spitalul Județean de Urgență Buzău

Bolile reumatice, tot mai frecvente în rândul tinerilor

Deşi sunt considerate boli ale persoanelor vârstnice, bolile reumatice afectează din ce în ce mai mulţi oameni activi, tineri şi chiar copii.

Peste 600 de mii de români suferă de boli reumatice de tip inflamator, informează un comunicat de presă emis de Liga Română Contra Reumatismului.

Bolile reumatice şi musculo-scheletale reprezintă cea mai frecventă formă de boală cronică, afectând aproximativ 1,7 miliarde de persoane la nivel global, cu o creştere de 45% în ultimii 20 de ani, se mai arată în document.

Reumatologia este specialitatea care se ocupă cu depistarea, diagnosticarea, tratarea şi recuperarea bolnavilor cu suferinţe nonchirurgicale ale aparatului locomotor. Principalele grupe de  afecţiuni de care se ocupă reumatologia sunt patologia degenerativă  (artoza cu diversele ei localizări), patologia articulară şi a țesuturilor moi (tendinite, bursite, periartrite, epicondilite), patologia prin depunere de cristale (guta şi pseudoguta), patologia infecțioasă articulară (artrite infecţioase afectarea articulară în boala Lyme, tuberculoza), patologia metabolică (osteoporoza) și patologia inflamatorie autoimună (PR-poliartrită reumatoidă, SA-spondilită anchilozantă, APS-artrită psoriazică, AR-artrită reactivă, LES-lupus eritematos sistemic, SCL-scleroza sistemica, PM/DM-polidermatomiezită, vasculite).

La cabinetul de Reumatologie din cadrul Ambulatoriului de Specialitate al Spitalului Județean de Urgență Buzău, coordonat de dr. Mihaela Neamţu, medic primar reumatologie, cel mai frecvent simptom care aduce pacientul la medic este durerea. Ea se împarte în două categorii: mecanică și inflamatorie.

„Mijloacele de diagnostic cuprind analize de laborator şi examene  imagistice (radiografii, ecografie musculo-scheletală, RMN, DXA). De multe ori, evaluarea este complexă, multi-disciplinară, având în vedere caracterul sistemic al multor afecţiuni autoimune şi prezenţa unor probleme medicale complexe.

Lunar, la cabinetul de reumatologie din cadrul SJU Buzău se prezintă aproximativ 600 de pacienţi (cu bilet de trimitere de la medicul de familie/medic specialist în limita contractului cu CJAS Buzău sau cu plata). Cei mai mulţi dintre aceştia suferă de poliartrită reumatoidă, spondilită anchilozanţă şi modificări artrozice” ține să precizeze Dr. Mihaela Neamțu, medic primar reumatologie.

Bolile reumatice pot determina în timp incapacitate de muncă şi/sau dependența pacientului de familie, afectând sever calitatea vieții tuturor celor implicați. Tocmai din acest motiv, prezentarea timpurie la medic este esențială deoarece diagnosticul precoce şi tratamentul corect determină o evoluţie mai lentă sau chiar remisia bolii reumatice.

Compartiment Relații Publice,
Adriana Bunilă

Galerie

Bolile reumatice, tot mai frecvente în rândul tinerilor
Bolile reumatice, tot mai frecvente în rândul tinerilor
Sus