Uleiul de pește este unul dintre cele mai frecvent consumate suplimente alimentare. Este bogat în acizi grași Omega-3, necesari pentru sănătatea umană, dar pe care organismul nu poate să-i producă în mod natural.
Uleiul de pește este grăsimea sau uleiul extras din țesutul peștilor grași precum heringul, tonul, hamsiile și macroul. Acesta poate fi extras și din ficatul altor pești, cum este cazul uleiului din ficat de cod.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă consumarea a 1-2 porții de pește pe săptămână. Acest lucru se datorează faptului că acizii grași Omega-3 din pește oferă multiple beneficii pentru sănătate, inclusiv protecție împotriva anumitor boli. În cazul unui consum redus de pește, suplimentele de ulei de pește pot ajuta la obținerea dozei necesare de Omega-3.
Aproximativ 30% din uleiul de pește este alcătuit din acizi grași Omega-3, în timp ce restul de 70% este format din alte grăsimi. Uleiul de pește neprelucrat conține și vitaminele A și D.
Tipurile de Omega-3 găsite în uleiul de pește au beneficii mai mari pentru sănătate decât cele obținute din alte surse.
Proprietățile uleiului de pește
- Nivel crescut de trigliceride;
- Prevenirea reblocării vaselor de sânge după angioplastie;
- Pierderea sarcinii la femeile cu tulburare autoimună numita sindrom antifosfolipidic;
- Deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD) la copii;
- Tulburare bipolară;
- Pierderea în greutate la persoanele care suferă de cancer;
- Boli de inimă;
- Operație by-pass;
- Tensiune arterială crescută cauzată de ciclosporina;
- Dureri menstruale (dismenoree);
- Tulburări de mișcare la copii (dispraxie);
- Cancer endometrial;
- Insuficiență cardiacă;
- Transplant de inimă;
- Colesterol anormal cauzat de tratamentul HIV/SIDA;
- Nefropatie cu imunoglobuline A;
- Osteoporoză;
- Psoriazis;
- Boli psihice la adolescenți și tineri;
- Sindromul Raynaud;
- Colesterol anormal după un transplant de rinichi;
- Artrita reumatoidă;
- Accident vascular cerebral.
Surse de Omega-3
- Peștele și fructe de mare reprezintă principala sursă de acizi grași Omega-3. În pește se găsesc atât acidul alfa-linolenic, cât și compușii EPA (acidul eicosapentaenoic) și DHA (acidul docosahexaenoic);
- Ulei de rapiță sau soia;
- Nuci și semințe;
- Leguminoase uscate;
- Legume proaspete - aici sunt incluse spanacul, legume crucifere (broccoli, conopida) și dovleacul;
- Ouă îmbogățite cu Omega-3.
Doza de ulei de pește recomandată
Aportul de ulei de pește nu ar trebui să depășească 3 grame zilnic. Doar la recomandarea medicului doza poate fi depășită.
Efecte secundare ale uleiului de pește
- gust de pește în gură;
- respirație urât mirositoare;
- deranjamente la stomac;
- diaree;
- greață.
Supradoza de Omega-3
Consumul unor cantități crescute de ulei de pește pe zi poate mări riscul producerii de hemoragii. De asemenea, supradoza de Omega-3 (>1 gram/zi) înrăutățește starea de sănătate a persoanelor care suferă de aritmii cardiace.
- Surse:
- Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS)
- Sfatul Medicului.ro
Adriana Bunilă