CONSILIUL JUDEŢEAN BUZĂU
SPITALUL JUDEŢEAN DE URGENŢĂ BUZĂU

Beneficiile ceaiului verde asupra sănătății

Ceaiul verde este, pe lângă apă, cea mai consumată băutură din lume. Spre deosebire de ceaiul negru, ceaiul verde este nefermentat. Frunzele ceaiului sunt expuse aerului fierbinte care face ca enzima din frunze să dispară și astfel procesul de fermentare nu mai are loc. Ceaiurile verzi au cea mai delicată aromă din toate ceaiurile și sunt considerate a avea mai multe beneficii și aplicații terapeutice decât cele negre.

Te-ai întrebat vreodată de ce este ceaiul verde atât de apreciat?

Ceaiul verde conține vitamine (A, B, C, E, K), minerale (mangan, fosfor, zinc, cupru, potasiu, fluor), numeroși aminoacizi și catechina. În plus, pe lângă polifenoli, elemente antioxidante active împotriva radicalilor liberi, ceaiul verde mai conține și teină (alcaloid asemănător cu cel care se găsește în cafea, mate și nucile de cola), un stimulator al sistemului nervos, cerebral și sanguin care face să dispară senzația de oboseală.

Datorită conținutului de teină, ceaiul verde poate înlocui cu succes cafeaua, având aceleași efecte, dar cu eficiență pe o durată mai mare de timp. El poate fi băut cu regularitate pe tot parcursul anului sub formă de infuzie slabă (lăsat între 1 și 3 minute), fără să afecteze organismul. Ceaiul preparat din frunze nefermentate are o ușoară nuanță verde-gălbuie, aromă delicată și gust natural. Uneori gustul ceaiului poate fi parfumat cu petale de iasomie.

Beneficiile ceaiului verde fac din el o adevărată comoară a naturii

Un consum regulat de ceai verde (trei cești pe zi) poate preveni și combate cancerul de piele. Bogat în antioxidanți, acesta este un excelent echilibrator al sistemului imunitar, având efect antiviral, antibacterian, antiinflamator, antialergic, antimicotic, dezinfectant și cicatrizant. Ceaiul verde se dovedește a fi de un real ajutor în cazul dereglărilor imunitare, al alergiilor (astm bronșic, rinite alergice etc.), diverselor infecții, răcelilor, gripei, micozelor. În cazul gripei nu este recomandată o infuzie prea fierbinte ci călduță, cu puțină zeamă de lămâie și îndulcită cu miere. Dacă este fierbinte usucă mucoasele favorizând pătrunderea bacteriilor în corp.

Ceaiul verde te ajută să elimini toxinele din organism. Protejează inima și vasele de sânge. Considerat a fi stimulator al inimii, ceaiul verde intervine benefic în multe afecțiuni cardio-vasculare cum ar fi: hipertensiune arterială, hipercolesterolemie (reduce colesterolul rău - LDL și mărește colesterolul bun - HDL), cardiopatie ischemică, insuficiența cardiacă etc. Favorizează irigarea sanguină, purifică sângele, întărește vasele sanguine și reduce riscul de accident vascular cerebral. Acest ceai este recomandat persoanelor care prezintă un risc crescut la îmbolnăvire din cauza unor factori precum: stresul, tutunul, alimentația nesănătoasă, sedentarismul etc.

Ceaiul verde contribuie la scăderea acidității din organism, influențează favorabil bolile metabolice cum ar fi diabetul zaharat sau artrita. Este de un real ajutor în timpul menopauzei, deoarece previne tulburările și disconfortul din această perioadă.

Diminuează aciditatea stomacului, este protector al ficatului, stimulator al reacțiilor și al mișcărilor peristaltice ale intestinului subțire și ale intestinului gros. Curăță rinichii și inhibă formarea calculilor biliari și renali. Pentru curățarea rinichilor este indicat să se bea zilnic 1,5 litri de infuzie slabă de ceai verde. Catechina, theanina și saponina din ceai ajută la scăderea în greutate și la tratarea unor afecțiuni ale prostatei.

Crește acuitatea vizuală. Substanțele active din ceaiul verde protejează capilarele din ochi și ajută în cazul opacifierii corneei și al uscării conjunctivei. Reprezintă un real ajutor pentru persoanele care stau mult timp în fața calculatorului.

Stimulează sistemul nervos. Această licoare este benefică pentru că îmbunătățește memoria, înlătură oboseala anihilând substanțele toxice din organism cauzate de stres. Prin conținutul ridicat de fluor întărește smalțul dinților și îl face rezistent la acizii existenți în cavitatea bucală. Cu cât ceaiul este menținut mai mult în gură cu atât efectul anticarie este mai pronunțat.

Bogat în polifenoli care acționează contra radicalilor liberi, ceaiul verde determină încetinirea procesului de îmbătrânire. Datorită acestor proprietăți, este recomandat tuturor celor care vor să-și păstreze tinerețea. Poate fi băut în orice perioadă a anului dar este indicat în mod deosebit vara, deoarece are capacitatea de a elimina excesul de căldură și de a reduce senzația de sete.

În exces, ceaiul verde ar putea diminua absorbția fierului la nivelul intestinului, ceea ce ar putea dăuna persoanelor anemice și femeilor însărcinate. Datorită existenței cofeinei, este contraindicat copiilor de vârstă mică, deoarece are influență asupra sistemului nervos.

Ceaiul verde este bun pentru tratarea petelor care apar la bătrânețe și pentru îmbătrânirea prematură a tenului. La nivel extern, ceaiul verde ajută la tratarea micozelor, cearcănelor, varicelor, rănilor, dermatitelor, a zonei zoster etc. Pe zona afectată se pun comprese cu cataplasme cu infuzie de ceai verde.

Sus