Astenia de toamnă este un tip de depresie ușoară care apare odată cu sezonul rece. Aceasta se manifestă prin lipsa de energie și cu o stare permanentă de tristețe. În lunile de toamnă, astenia nu dispare ușor și afectează psihicul, de aceea trebuie luate masuri.
Sistemul imunitar se slăbește și pot apărea stări de insomnie, depresie, lipsa de concentrare, dar și fluctuații ale apetitului.
Diagnostic
Diagnosticul de astenie de toamnă se pune dacă apar aceleași simptome trei sezoane la rând și dacă acestea nu se ameliorează pe timpul verii. Pentru că nu există un examen clinic în urma căruia să poată fi pus diagnosticul de astenie de toamnă, medicul curant va adresa diferite întrebări legate de istoria simptomelor pe care le resimți. De asemenea, este posibil că medicul să te supună unui test de mișcare și eventual să iți solicite analize de sânge.
Astenia de toamnă poate afecta toate categoriile de vârstă. Cel mai adesea, persoanele care trăiesc în zone cu climă rece sunt mai afectate de aceasta. Urmează femeile, dar și persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 și 55 de ani.
Simptomele asteniei
- tristețe, sentimente de vină
- anxietate, stres
- schimbări bruște ale stării de spirit
- letargie
- insomnie
- senzație de oboseală
- lipsa apetitului
- scăderea libidoului
- pierderea energiei
- lipsa de concentrare
Cauzele asteniei de toamnă
Nu se poate spune că există cu exactitate o cauză a asteniei de toamnă, însă specialiștii susțin că ar fi produsă, în principiu, de lipsa de lumină naturală. De asemenea, poate să mai apară la unele persoane pe fond genetic. Substanțele neurochimice sunt foarte importante pentru stările noastre de spirit. Melatonina este un hormon produs de creier în timpul nopții și care ajută la reglarea somnului, a temperaturii și a producerii celorlalți hormoni din organism.
Cantitatea de melatonina produsă de creier este foarte importantă. Persoanele care suferă de astenie produc mai multă melatonină decât au nevoie, fapt care le dereglează ceasul biologic și cauzează episoade depresive.
Cum previi astenia de toamnă
Încearcă să petreci cât mai mult timp afară. Lumina naturală ajută foarte mult psihicul. Acordă atenție dietei. Include în meniul tău zilnic cât mai multe minerale și vitamine. Alimentația joacă un rol important pentru păstrarea energiei pe perioada sezonului rece. Faceți mișcare câte 30 de minute pe zi, de cel puțin trei ori pe săptămână.
Cum se tratează astenia de toamnă
Tratamentul include, că și în cazul depresiei, medicamente antidepresive și terapie cognitiv-comportamentală. Apelând la această terapie, se pot înțelege fenomenele asociate asteniei.
Terapia pe bază de lumină (fototerapia) este o altă metodă de tratare a asteniei. Acest tip de terapie utilizează un anumit tip de lampă care imită lumina naturală, iar rezultatele apar în doua-trei săptămâni.
În lipsa tratamentului simptomele se ameliorează de la sine odată cu schimbarea anotimpului. Tratamentul, în acest caz, doar accelerează ameliorarea simptomelor.
Sursa: Sfatul Medicului.ro
Adriana Bunilă