Consiliul Judeţean Buzău
Spitalul Județean de Urgență Buzău

Ziua Mondială Împotriva Obezității

11 octombrie 2018

Ziua Mondială Împotriva Obezităţii se sărbătoreşte pe data de 11 octombrie, anul acesta fiind al treilea an în care se celebrează, la iniţiativa Federaţiei Mondiale de Obezitate.

Evenimentul are rolul de a atrage atenţia asupra riscurilor asociate obezităţii şi de a prioritiza investiţiile în managementul obezităţii - atât tratamentul, cât şi intervenţiile timpurii şi prevenţia.

Trendurile actuale sugerează că până în anul 2025, mai mult de 2,7 miliarde de adulţi vor suferi de obezitate la nivel mondial. Netratată corespunzător, obezitatea este responsabilă de un număr semnificativ de boli, inclusiv boli cardiovasculare, diabet, afecţiuni hepatice şi cancer.

Tema campaniei de anul acesta îndeamnă la investiţii în ceea ce priveşte obezitatea, pentru:
  • Tratament
  • Intervenţii timpurii
  • Prevenţie

Anul trecut, tema a fost axată pe reducerea obezităţii în rândul celor mici şi a tinerilor. Obezitatea în rândul copiilor şi adolescenţilor a început să fie tot mai frecventă la nivel mondial, atingând proporţii alarmante, şi doar în câteva ţări se iau măsuri importante împotriva acestei boli ce afectează sănătatea şi calitatea vieţii. Obezitatea atrage după sine un risc mai mare de probleme cardiovasculare, respiratorii, articulare, dar şi probleme sociale şi psihologice, putând afecta sănătatea generală şi dezvoltarea copilului. Mulţi copii cresc şi se dezvoltă în medii familiale şi sociale obezogenice, care favorizează creşterea în greutate şi obezitatea. Dezechilibrul energetic rezultă din modificările negative ale proporţiilor de alimente, fiind influenţat şi de creşterea disponibilităţii, de costuri şi de strategiile de marketing. La acesta se adaugă un declin în privinţa activităţii fizice, majoritatea copiilor petrecând mai mult timp implicaţi în activităţi sedentare, şi prea puţin timp fiind activi.

Principalele obiective ale campaniei sunt:
  • Creşterea gradului de conştientizare şi de sensibilizare a populaţiei cu privire la prevalenţa şi riscurile obezităţii, efectele negative asupra vieţii şi principalele metode prin care aceasta poate fi tratată şi prevenită;
  • Încurajarea asociaţiilor şi a grupurilor implicate în campaniile anti-obezitate;
  • Împărtăşirea experienţelor campaniilor la nivel internaţional pentru a favoriza răspândirea ideilor.

Reducerea incidenţei obezităţii se poate face doar prin promovarea unui stil de viaţă sănătos încă de la vârste fragede, prin consumul de alimente sănătoase, efectuarea de exerciţii fizice, monitorizarea greutăţii corporale, susţinerea programelor şcolare de sănătate, nutriţie şi sport.

Principalele recomandări ale Federaţiei Mondiale de Obezitate includ implementarea programelor de susţinere a aportului de alimente sănătoase, reducerea consumului de alimente bogate în zahăr, grăsimi nesănătoase şi sare, implementarea programelor ce favorizează activitatea fizică zilnică şi reducerea comportamentului sedentar, realizarea de ghiduri pentru prevenirea dezvoltării bolilor netransmisibile (cardiovasculare, diabet, boli pulmonare, cancer).

 

Sursa: RoMedic

Compartiment Relații Publice,
Adriana Bunilă
Sus