Răcelile şi gripa sunt infecții respiratorii ușor de contactat, mai ales în sezonul rece. Te poți feri de aceste afecțiuni dacă iei câteva măsuri de prevenție. Iată ce poți face ca să nu te îmbolnăvești:
Spăla-te pe mâini
De fiecare dată după ce mergi cu un mijloc de transport în comun ai grijă să te speli pe mâini, când ajungi acasă sau la birou. De asemenea, poți folosi șervetele antibacteriene. Este indicat să te speli și după ce ai dat mâna cu cineva. Cel mai indicat este să iți speli mâinile cu apă călduță și săpun, cel puțin 20-30 de secunde.
Stai departe de persoanele bolnave de gripă
Încearcă să eviți locurile foarte aglomerate și să vii în contact cu persoane care suferă de o infecție respiratorie. Astfel, riscul de îmbolnăvire scade considerabil.
Dormi suficient
Somnul te ajută să te menții sănătos, având un rol vital și în buna funcționare a sistemului imunitar. Iar cei care au un sistem imunitar puternic au un risc mult mai mic de a se îmbolnăvi de răceală și gripă. Un organism obosit poate cădea mult mai ușor pradă virusurilor gripale și bacteriilor, susțin specialiștii.
Mănâncă sănătos
Legumele și fructele sunt esențiale pentru menținerea unui sistem imunitar puternic, căci sunt bogate în vitamine și minerale.
Apelează la ajutoare din natură
Anumite plante au capacitatea de a stimula imunitatea, de aceea poți bea ceaiuri sau le poți lua sub formă de suplimente. Este vorba despre echinaceea, despre măceșe, cătină, dar și despre citrice. Și ceaiul de mușețel ține bacteriile deoparte, deoarece are proprietăți dezinfectante.
Vaccin antigripal
Cei care au un risc ridicat de a se îmbolnăvi de gripă, precum vârstnicii și copii, pot fi imunizați cu vaccin antigripal. Protecția oferită de acest vaccin este de un an de zile.
Renunță la fumat
Fumătorii sunt mai predispuși la infecțiile respiratorii, arată un studiu publicat în revista Archives of Internal Medicine, în anul 2004. De asemenea, fumul de țigară poate să cauzeze distrugerea cililor nazali, mici peri care au grijă să împiedice pătrunderea bacteriilor în organism, prin fosele nazale. Astfel, crește riscul de infecții respiratorii.
Faceți sport
Exercițiile fizice aduc multe beneficii sănătății, iar unul dintre acestea este tonifierea organismului, care devine mai puternic și mai rezistent în fața infecțiilor. Așadar, o alergare ușoară de 20-30 de minute sau o sesiune de exerciții cardio nu sunt recomandate doar pentru a te păstra în formă, ci și pentru întărirea sistemului imunitar. Atenție, dacă ai răcit deja, nu este recomandată mișcarea.
Acupunctura, o soluție
Un remediu alternativ cunoscut din medicina tradițională chineză este acupunctura. Această practică este cunoscută pentru efectele pozitive pe care le are asupra imunității, ajutând la întărirea acesteia, ceea ce se traduce printr-o rezistență sporită a organismului la infecții.
Dezinfectează obiectele personale
Telefonul mobil sau tastatura, sunt obiecte care ascund foarte mulți microbi și viruși, de aceea este important să le dezinfectezi. Poți folosi o cârpă îmbibată cu puțin spirt sau un șervețel antibacterian. Este bine să le cureți după fiecare utilizare. Dacă ai aparat de aer condiționat, ai grijă să cureți filtrele acestuia.
Pentru a preîntâmpina îmbolnăvirea de răceală și gripă, spală lenjeriile de pat și fețele de pernă la o temperatură ridicată, mai ales dacă partenerul tău a fost bolnav, pentru a elimina eventualele bacterii. Astfel, microbii nu se vor mai răspândi și la altcineva din familie.
Sursa: Sfatul Medicului.ro
Adriana Bunilă