22 martie 2019, Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău - Interval de desfășurare: 900-1500
Astăzi, 22.03.2019, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău are loc Workshop-ul dedicat montării cateterelor cu cameră implantabilă subcutan utilizate în cadrul tratamentelor chimioterapice. La acest curs vor participa medici şi asistenţi medicali din cadrul secţiilor: Oncologie, A.T.I şi Chirurgie din Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău.
Worshop-ul este alcătuit din o parte teoretică şi o parte practică: prezentarea teoretică construcţia camerei, indicaţiile de utilizare (boli cronice metabolice, hemofilie, mucoviscidoză), tehnica de montare, demonstraţie video cu explicaţii, tehnica de îngrijire a cateterului, complicaţii (precoce, tardive), tratamentul complicaţiilor, tehnica de scoatere a camerei, demonstraţie video cu explicaţii.
Demonstraţia practică în sala de operaţie (1 oră montarea unui cateter la un pacient, sub atenta observaţie a cursanţilor).
Aplicaţia practică în sala de operaţii (3 ore): cursanţii vor monta sub supravegherea lectorului, câte un cateter la pacienţii propuşi.
BENEFICII PENTRU PACIENT:
- Implantarea se face o singură dată pentru întreaga durată de tratament
- Acces imediat la vasele de sânge
- Confort pe timpul tratamentului
- Reduce efectul toxic al tratamentului
- Risc de infecții mult mai mic comparativ cu cateterele externe periferice
- Tratamentul se poate face atât în ambulator cât și la domiciliul pacientului
- Administrare continuă sau intermitentă
- Implantare minim invazivă cu anestezie locală
- Conservarea venelor pentru acces ulterior
- Crește calitatea vieții (estetică, discreție, posibilitatea de a face baie, duș, piscină)
- Durata îndelungată de utilizare
În calitate de lector va prezenta Dr. Radu Tăbăcaru, medic primar Anestezie și Terapie Intensivă, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii „Maria Sklodowska Curie” din București. Acest workshop este creditat cu puncte de educaţie medicală continuă.
Adriana Bunilă