CONSILIUL JUDEŢEAN BUZĂU
SPITALUL JUDEȚEAN DE URGENȚĂ BUZĂU

Campania „Problema Globală a Alergiilor Alimentare”

7-13 aprilie 2019

Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică se alătură World Allergy Organisation (WAO) în campania de conștientizare a impactului alergiilor alimentare la nivelul populației din întreaga lume, subiect care reprezintă tema evenimentului din acest an.

Săptămâna Mondială a Alergiei este un eveniment anual organizat sub egida World Allergy Organisation (WAO) împreună cu societățile naționale membre, pentru a aduce în atenție bolile alergice și astmul, afecțiuni cu prevalență în creștere în întreaga lume, și pentru a furniza ultimele informații pentru abordarea corectă a acestora de către specialiștii în domeniu.

Alergia la alimente reprezintă o problemă globală de sănătate prin:
  • creșterea prevalenței și a severității, generând un număr mai mare de cazuri de anafilaxie în ultimii ani.
  • afectarea calității vieții pacienților, dar și a părinților acestora în cazul copiilor.
  • impact nutrițional important, risc de deficite de micronutrienți, deficit de creștere potențial generat de diete restrictive extinse.

Din ce în ce mai frecvente, alergiile alimentare afectează până la 10% din populație (în țările dezvoltate 1 din 10 copii suferă de o alergie alimentară) și însoțesc adesea alte boli alergice cum ar fi dermatita atopică, astmul și rinita alergică. Sunt declanșate de un răspuns imun eronat, hiperreactiv față de proteine alimentare, iar alimentele cele mai frecvent implicate sunt arahidele, alunele, proteinele laptelui de vacă, oul, grâul, soia, peștele, fructele de mare și semințele (ex. susan), cu particularități legate de  vârsta pacientului (alergiile la alimente, altele decât fructele de mare, legume și fructe, sunt mult mai frecvente la copii).

Din punct de vedere clinic și al mecanismelor subiacente,  sunt recunoscute ca reacții imediate (mediate de anticorpi de tip imunoglobulina E – IgE mediate: erupții cutanate, bronhospasm, simptome digestive, anafilaxie, etc) și tardive (non-IgE mediate: manifestări digestive întârziate, falimentul creșterii, etc).

Manifestările clinice, investigații paraclinice, dietele de evitare și testele de provocare sunt folosite pentru diagnosticul alergiei la alimente.

Managementul alergiilor alimentare implică tratamentul reacțiilor acute adaptat la severitate și îngrijirea pe termen lung. Terapia standard actuală este reprezentată de evitarea strictă din dietă a alergenelor identificate ca factor declanșator al unei reacții alergice. Pentru diagnosticul corect și tratamentul adecvat este foarte importantă consultarea medicului specialist alergolog.

 

Surse:
  1. https://sraic.eu/ - Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică
  2. worldallergy.org
Compartiment Relații Publice,
Adriana Bunilă
Sus