Consiliul Judeţean Buzău
Spitalul Județean de Urgență Buzău

14 Noiembrie - Ziua Mondială a Diabetului

Ziua Mondială a Diabetului are loc în fiecare an, în data de 14 noiembrie, la iniţiativa Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF), cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Scopul este promovarea unei acțiuni coordonate și concentrate pentru abordarea diabetului zaharat ca problemă globală de sănătate.

Tema din acest an se intitulează „Diabetul și bunăstarea”. Cu acest prilej, la nivelul țării, are loc Maratonul de Diabet, o acțiune cu multiple prezentări și informații actuale despre diabet, care se desfășoară on-line.

Din partea S.J.U. Buzău, la Maratonul de Diabet, vor participa dr. Dana Marinescu și dr. Ecaterina Zoican.

Dr. Dana Marinescu, medic primar Diabet Nutriție și Boli Metabolice: „La nivelul județului Buzău, sunt înregistrate 35.283 de persoane diagnosticate cu diabet zaharat, dintre care 6.573 de persoane care necesită insulină și 28.710 de persoane, cu antidiabetic oral. În mediul urban, sunt înregistrate 15.682 de persoane, cu insulină 3.210 de persoane și 12.472 de persoane cu antidiabetic oral. În mediul rural, sunt înregistrate 19.601 de persoane, dintre care 3.363 de persoane cu insulină și 16.238 de persaone, cu antidiabetic oral.

De asemenea, menționez că la nivelul Centrului de Diabet Buzău, pacienții beneficiază de îngrjiri medicale la standarde europene. Centrul dispune de dispozitive medicale de monitorizare continuă a glicemiei, dar și de pompe de insulină, toate acestea având un impact major asupra calității serviciilor medicale, aducând bunăstare pacienților.”

Diabetul zaharat este o afecțiune cronică ce apare atunci când pancreasul nu mai poate produce insulină sau organismul nu poate utiliza eficient insulina.

Există 3 tipuri principale de diabet:

  • Tipul 1: Se poate dezvolta la orice vârstă și necesită tratament cu insulină pentru supraviețuire;
  • Tipul 2: Reprezintă aproximativ 90% din totalul cazurilor de diabet zaharat și este mai frecvent diagnosticat la adulți;
  • Gestațional: Apare cu glicemie crescută în timpul sarcinii și poate provoca complicații, atât pentru mamă, cât și pentru copil.

Cel mai frecvent se întâlnește diabetul zaharat de tip 2, de obicei la adulți, care apare din cauza unei pierderi progresive a secreției adecvate de insulină a celulelor pancreatice, frecvent pe fondul rezistenței la insulină. O altă formă a diabetului zaharat, cel de tip 1, cunoscut odată sub numele de diabet juvenil, apare printr-un mecanism autoimun de distrugere a celulelor din pancreas, având debut, de obicei, la copii și tineri.

Deoarece diabetul poate evolua fără simptome, adeseori, diagnosticul se pune în faze avansate, când au apărut deja complicații. Chiar dacă nu are simptome, diabetul zaharat ar putea fi depistat în urma unor controale preventive la medicul de familie, ceea ce ar putea contribui la prevenirea unor complicații grave: cardio-vasculare, neurologice, renale, oftalmologice, infecții, amputații.

Conform statisticilor OMS, în ultimii ani, numărul persoanelor cu diabet zaharat a crescut la nivel mondial. Prevalenţa acestei afecţiuni urmează un trend ascendent, estimându-se că în anul 2030, 643 de milioane de persoane vor fi deja diagnosticate cu diabet la nivel mondial, respectiv 67 de milioane de persoane, la nivel european. Estimările Federaţiei Internaţionale de Diabet pentru anul 2045 sunt şi mai sumbre, preconizând că numărul persoanelor cu diabet să depăşească 783 milioane, adică 12,2% din populaţia globală, respectiv să atingă aproape 70 de milioane de persoane, reprezentând 10,2% din populaţia europeană.

Ziua Mondială a Diabetului oferă oportunitatea creșterii nivelului de conștientizare privind diabetul ca problemă de sănătate publică globală și subliniază importanţa acțiunilor colective și individuale necesare pentru a îmbunătăți prevenirea, diagnosticarea și gestionarea afecțiunii.

Surse:

  • Institutul Național de Sănătate Publică;
  • Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.
Compartiment Relații Publice,
Adriana Bunilă
Sus